Příběhy tisíce a jedné noci odhalí Orient

Brno – Dovednosti uměleckých řemeslníků islámského světa přibližuje nová výstava Příběhy tisíce a jedné noci v Moravské galerii v Brně. Vystavené šperky, oděvy, zbraně a další předměty pocházejí z různých muslimských zemí od Maroka přes Balkán a Blízký východ až po Írán. Mezi nejcennější exponáty patří tři modlitební koberce ze 17. století. Návštěvníci výstavy zjistí, že pojetí umění v islámu se liší od evropského pohledu. „Předměty byly vyrobeny za účelem služby, a nikoli potěšení, proto je v podstatě mylné označovat je za umění. Pojetí umění v islámu je odlišné od klasického západního vymezení, je vnímáno více ve vztahu k všednímu životu, a ve svých projevech se tudíž jeví jako umělecké řemeslo,“ uvedla autorka výstavy Sabina Dvořáková.

Kvůli výstavě Moravská galerie revidovala své sbírky a nalezla v nich asi 400 předmětů spojených s islámským Orientem. Do muzea se dostávaly postupně prostřednictvím nesystematických nákupů i darů a dosud jsou roztroušeny v různých sbírkových fondech. „Dokonce u celé řady uměleckých předmětů, které se do tohoto souboru dostaly, nebyl nikdy dříve identifikován jejich orientální původ,“ uvedl ředitel galerie Marek Pokorný. Pro výstavu v síních Uměleckoprůmyslového muzea vybrala galerie asi 240 předmětů. Ženy okouzlí vzácné ručně tkané textilie, kolekce šperků a dámské domácí střevíce. Muže nejspíš zaujmou ukázky ze sbírky chladných i palných zbraní. K nezvyklým předmětům patří mešitové lampy, vodní dýmka, vykuřovadlo a kaligrafické potřeby.

Umění ve vztahu k všednímu životu

Exponáty jsou rozčleněny podle použitého materiálu - především kovu, keramiky, textilu, laku a dřeva. Výstava přibližuje většinu hlavních výrobních technik užívaných v islámském Orientu, například kovotepectví a kovolijectví, výšivku, dřevořezbu a výrobu nábytku ze dřeva vykládaného želvovinou. Součástí výstavy je instalace, která napodobuje pokoj sběratele z 19. století, který si liboval v orientálních předmětech.

Poslední kapitolu tvoří orientalizující předměty, tedy díla evropské provenience inspirované Orientem. Většinou jde o sklo a keramiku. Výstava je příspěvkem ke stále živým a diskutovaným otázkám vztahu mezi Evropou a islámským světem. „Bohatá společná historie je klíčem k porozumění mnohdy složitých situací, které známe ze žhavé současnosti,“ uvedla Dvořáková.

Výstavu dnes zahájí vernisáž, veřejnosti se otevře v pátek a potrvá do 31. července. Doprovodný program tvoří výtvarné dílny pro děti i dospělé. Na Brněnskou muzejní noc, která letos připadá na 14. května, chystají galeristé komentované prohlídky expozice.

  • Islámské umění autor: Šefr Igor, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2488/248800.jpg
  • Islámské umění zdroj: Moravská galerie v Brně http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248814.jpg