Boty, botky, botičky

Český Krumlov – Do Evropy poprvé dorazila unikátní výstava bot na podpatku z kanadského Baťova muzea. Zakladatelka historické sbírky originální obuvi Sonja Ingrid Baťa ji obvykle nepůjčuje, teď ale udělala výjimku. Otevřela depozitáře a originální modely přivezla do Českého Krumlova. Návštěvníci výstavy tak mohou vidět například střevíc z poloviny 16. století s dřevěnou podrážkou, kterou pokrývá zlaté hedvábí se stříbrným lemem a ozdobnými cvočky. V Benátkách tento pár nosila jedna z místních žen.

Nejnovějším exponátem výstavy je unikátní pár bot s třpytivě černými a bílými kameny, jenž pochází z 80. let. Boty s téměř dvaceticentimetrovým podpatkem nosil Elton John. „Jsou tady opravdu výjimečné kusy. Přivezli jsme jich jen několik desítek, v Torontu jich máme na dvanáct a půl tisíce. Naše sbírka patří k největším na světě,“ říká zakladatelka a ředitelka Baťova muzea Sonja Ingrid Baťa.

Správci českokrumlovského centra pro expozici vyhradili celé patro. Dva roky se s manželkou Tomáše Bati na výstavě domlouvali. Majitelka sbírky nakonec sama na jih Čech přijela, a teprve když si detailně prohlédla galerii a zabezpečení, s umístěním souhlasila. „Tento prostor je fascinující. Obvykle jsem velmi opatrná, drahé boty příliš nepůjčujeme. Evropa, tedy konkrétně Česko si takovou podívanou zaslouží,“ myslí si Sonja Ingrid Baťa.

V uzavřených vitrínách jsou boty od světoznámých designérů, které vznikaly výhradně na zakázku. Příkladem je zlatý sandál z kozí kůže od Manola Blahnika. Objevují se tady ale i historické modely, určené pro tehdejší panovníky. Nejstarší vystavovaný střevíc například patří mezi nižší modely, v tehdejší době boty nezřídka změnily výšku své nositelky i o padesát centimetrů.

  • Historie na podpatku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248850.jpg
  • Historie na podpatku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2489/248852.jpg