Moskvané si procvičí češtinu s Kukym

Praha - V Moskvě se od 21. do 25. dubna uskuteční první ročník festivalu současného českého filmu Czech In - nový český film. Přehlídka, kterou pořádá České centrum Moskva společně s Kinem 35mm, je součástí mezinárodního projektu podpořeného českým ministerstvem kultury, v jehož rámci budou nejnovější české snímky prezentovány také v Paříži a Londýně.

„Festival Czech In je první větší přehlídkou české kinematografie v Rusku po několika letech. České centrum Moskva intenzivně připravovalo ruské publikum na podobnou akci, a to formou jednotlivých projekcí v rámci běžného programu - ucelená přehlídka však prozatím chyběla. Jsme přesvědčeni, že festival zaujme odbornou i laickou veřejnost,“ uvedla ředitelka Českého centra v Moskvě Dana Brabcová.

Český film bude podle ní navíc expandovat i do regionů. Přehlídka se totiž po Moskvě přesune do Nižního Novgorodu a Petrohradu. „Pevně věříme, že některé z uvedených filmů se dostanou do běžné ruské distribuce. Konkurence je zde samozřejmě velká, ale doufáme, že některý film zaujme natolik, aby mohl jít do ruských kin. Předběžný zájem byl již projeven o film Kuky se vrací,“ doplnila Dana Brabcová. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Kuky by se mohl líbit, kdyby měl ruský dabing, s titulky to není možné, protože loutky nemluví, nemají mimiku, takže pouze podle hlasu se odhaduje, kdo vlastně mluví,“ upozornil kameraman filmu Kuky se vrací Vladimír Smutný.

Cílem pětidenního festivalu je představit ruskému publiku to nejlepší z českého hraného filmu, ale i z animované a dokumentární tvorby posledních let. Promítnuty budou mimo jiné filmy Pouta a Kawasakiho růže, které letos obdržely ocenění Český lev a Ceny české filmové kritiky, film Protektor jako šestinásobný držitel Českého lva za rok 2009 a snímek Jana Svěráka Kuky se vrací. V programu se objeví rovněž absolventský generační film Jitky Rudolfové Zoufalci či dokumentární film úspěšné režisérky Eriky Hníkové Nesvadbov.

Hlavními hosty festivalu Czech In v Moskvě, kteří se zúčastní zahájení festivalu, budou režisér Pout Radim Špaček, herec Ondřej Malý, který za nejlepší mužský herecký výkon v tomto filmu letos získal Českého lva, a kameraman filmu Kuky se vrací Vladimír Smutný.