Mehta a Collegium 1704 slibují Händela v barvách

Praha – Specialista na interpretaci barokní hudby, světově uznávaný americký kontratenorista Bejun Mehta vystoupí na velikonoční neděli poprvé v Praze. Pražskému publiku se představí poprvé, krátce po vydání své desky Ombra Cara s áriemi z díla Georga Friedricha Händela. Ve Stavovském divadle sólistu doprovodí orchestr Collegium 1704 specializující se na interpretaci barokní hudby pod vedením dirigenta Václava Lukse.

Mehta se předvede ve svém oblíbeném händelovském repertoáru, a to v áriích a instrumentálních číslech například z děl Rinaldo, Amadigi di Gaula, Solomon, Agrippina, Joseph i Orlando. Se svým recitálem plánuje zavítat i do Londýna, Edinburghu, Bruselu, Barcelony a Madridu.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

„Na koncert ve Stavovském divadle se těším i díky jeho mozartovské atmosféře,“ uvedl před koncertem Bejun Mehta. "Představení či koncerty jsou výjimečné tím, že zvuk prolétne vzduchem a pak se, přirozeně, navždy ztratí. Proto je pro mě okouzlující zpívat v sálech, kde se odehrály nejdůležitější události ve světě klasické hudby. Přestože nejsem věřící, tak se pro mě stávají historické prostory, jakým je i Stavovské divadlo, jakýmsi druhem chrámů."

Národní divadlo nabízí koncert i na základě úspěchu Händelovy opery Rinaldo, kterou zde před dvěma lety hudebně nastudoval Václav Luks, dirigent a umělecký vedoucí barokního orchestru Collegium 1704. „Nepochybuji o tom, že spolupráce s jedním z nejvýznamnějších kontratenorů současnosti bude pro mě i orchestr Collegium 1704 nesmírně inspirativní, a věřím, že společně představíme pražskému publiku nádheru Händelovy hudby v těch nejzářivějších barvách,“ slibuje Luks.

Árie z Händelových oper doplnil operními a oratorními předehrami a instrumentálními koncerty, reprezentujícími různé tvůrčí etapy komponistova života. „I pro mě osobně je úžasné odkrývat a objevovat, jak bohatá, mnohotvárná a barevná je Händelova hudba,“ dodává Luks.

Bejun Mehta

je jedním z nejvyhledávanějších kontratenorů své generace. Narodil se v USA a má za sebou účinkování na nejprestižnějších světových operních scénách včetně Metropolitní opery v New Yorku, londýnské Covent Garden či Opéra national v Paříži. Letos v lednu se představil jako Emone v opeře Antigona v berlínské Staatsoper unter den Linden a v druhé polovině března uvedlo vídeňské Theater an der Wien Händelovu Rodelindu s Bejunem Mehtou v roli Bertarida. K jeho budoucím projektům patří například Tamerlano v Barceloně, světová premiéra nové opery George Benjamina v roce 2012, debut v milánské La Scale či návrat do Covent Garden.

  • Bejun Mehta a Václav Luks autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2494/249343.jpg
  • Bejun Mehta při zkoušce na koncert v Národním divadle autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2494/249342.jpg