Čokovoko bere

Brno - Žánrově nezařaditelná brněnská skupina Čokovoko vydala v dubnu novou desku nazvanou Hudba. Čokovoko jsou dvě rapující mladé ženy, jejichž texty jsou ironické, absurdní, sebekritické a neznají prakticky žádná tabu. Po vydání desky následovalo turné po Česku a Slovensku. Členky kapely samy sebe s nadsázkou označují jako „dělnice černého humoru“, „dvě obyčejné dívky s prvními vráskami“ a „nejznámější z hudebně nenadaných kapel v Brně“. V textech si neberou servítky, a některé skladby tak mohou nést nálepku „mládeži nepřístupno“.

CD Hudba je svým způsobem první regulérní nahrávkou Čokovoko. První CD nazvané ironicky Best Of vzniklo spíše podomácku. Produkce nové nahrávky se ujal Tomáš Kelar, bývalý člen velšské nezávislé kapely The Mountaineers.

Konceptem desky prý bylo nepoužít žádné slovo dvakrát, alespoň vyjma zájmen a pomocných sloves. Až na pár výjimek, třeba slova pizza a plivat, se to prý povedlo. Spektrum témat textů je široké - od vztahů přes monogamii, stárnutí až po sebevraždu, vše v ironickém a mnohdy absurdním duchu.

Hudba Čokovoko (zdroj: ČT24)

„Nevíme jestli bohužel, nebo bohudík, ale vedeme zatím poměrně bezstarostný život chudý na nemoci, drogy, rozvody, válku a povědomí o politice a historii, takže tato hlubinná témata tam asi nejde najít,“ napsaly Čokovoko v tiskové zprávě k desce.

Turné k desce Hudba čítá 16 koncertů a začalo 11. dubna v Nitře, pokračovalo v Brně, v pražském Paláci Akropolis Čokovoko vystoupily 21. dubna. Turné skončí 30. dubna v Senici.

Kapela Čokovoko

vznikla v roce 2006, někdy se o její hudbě mluví jako o alternativním hip-hopu. Při vystupování v brněnských klubech i na festivalech po Česku si dvojice brzy získala fanoušky. Čokovoko vystupují v nezaměnitelných módních kreacích.