Handicapovaní hudebníci roztančí Strakonice

Strakonice – Mentálně a zdravotně postižení hudebníci se ode dneška představují na jubilejním desátém ročníku mezinárodního festivalu Salve Caritas – Salve Vita. Do Strakonic se na něj sjelo více než 200 hudebníků, dvě desítky souborů jsou z Česka, další z Polska, Makedonie a Bulharska. Informovala o tom ředitelka strakonického kulturního domu Eva Dresslerová. Festival končí v pátek 29. dubna. Jeho hlavním cílem je postupné odstraňování neviditelných bariér mezi zdravými a lidmi s handicapem.

O účast na festivalu by podle Dresslerové mělo zájem více zahraničních souborů handicapovaných hudebníků. Musí si ale zajistit peníze na dopravu a to se ne vždy všem podaří, podotkla. Handicapovaní hudebníci se dnes a ve čtvrtek představí strakonickému publiku. Závěrečný den akce se rozjedou do Blatné, Horažďovic, Vodňan a Volyně.

Dopolední koncerty organizátoři připravili především pro školáky, dospělí si podle pořadatelů k těmto interpretům teprve hledají cestu. Se známou slovenskou písní se dnes představil brněnský soubor Srdíčko. Koncerty měl už v zahraničí, nejčastěji ale vystupuje v domovech důchodců a v ústavech sociální péče. Diváci tradičně zpívají některé písně s kapelou. Skupina existuje čtyři roky, tvoří ji tři hudebníci a šest zpěváků. Zkoušejí dvakrát týdně, v repertoáru mají lidovky a české populární písně.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Napříč hudebními žánry

Soubory se zaměřují na nejrůznější hudební žánry. Věnují se lidové i rockové hudbě nebo country. Zajímavé představení nabízí bulharský soubor hluchoněmých tanečníků. Kromě vystoupení je pro účastníky festivalu připraven relaxační program. Dnes si prohlédli strakonický hrad a safari, ve čtvrtek budou jezdit na koních. „Zájem publika je, řekla bych, rostoucí, ale pomalu,“ podotýká Eva Dresslerová.

Festival mentálně, sluchově, zrakově a tělesně postižených hudebníků Salve Caritas - Salve Vita se ve Strakonicích koná od roku 1994, o tři roky později se stal festivalem mezinárodním. Organizátoři festivalu se letos potýkali s nedostatkem peněz, jubilejní ročník ale nechtěli zrušit. Pomohli jim sami účinkující, vystupují bez nároku na honorář a za pobyt si platí.

  • Salve Caritas - Salve Vita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250067.jpg
  • Salve Caritas - Salve Vita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250070.jpg