Filmové premiéry

Pohádky a legendy spojují tři premiéry tohoto týdne. Klasickou pohádkou na motivy díla Boženy Němcové je výpravný snímek Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. Dobrodružný Thor brousí do severské mytologie a světa komiksových hrdinů, a to pod dohledem (nejen, ale především shakespearovského) režiséra (a herce) Kennetha Branagha. Czech Made Man, černá komedie Tomáše Řehořka, je pak variantou amerického snu – prý skutečným příběhem otloukánka z chudé rodiny, který se stal králem internetových domén.

THOR. „Když jsem se dozvěděla, že to má točit Kenneth Branagh, přišlo mi to natolik úchylné, že jsem v tom hrozně chtěla hrát,“ vysvětlila Natalie Portmanová, proč roli v americkém dobrodružném snímku Thor přijala bez přečtení scénáře. Thor se zrodil ve společnosti Marvel, líhni superhrdinů, jako jsou Spiderman, Ironman nebo X-Men. Arogantního a domýšlivého boha (Chris Hemsworth), který nedá ani ránu bez svého kladiva, pošle jeho otec Odin (Anthony Hopkins) za trest mezi smrtelníky na Zemi, kde ho čeká velmi příjemné setkání se sličnou vědkyní (Natalie Portmanová) i o dost nepříjemnější s pochopy jeho bratra Lokiho (Tom Hiddleston), který chce využít Thorova oslabení.

Filmové premiéry - 28. 4. 2011 (zdroj: ČT24)

ČERTOVA NEVĚSTA. Zdeněk Troška má s peklem bohaté (filmové) zkušenosti – dvakrát měl Z pekla štěstí a s Princeznou ze mlejna divákům představil také čerta malého, ale šikovného. Ve své poslední pohádce obstaral čertovi nevěstu, i když bez jejího vědomí. Královna (Sabina Laurinová) tak toužila po dítěti, že byla ochotná se upsat peklu. A tak princeznu Štěpánku (Eva Josefíková) čeká k narozeninám pěkný dárek – sám Lucifer (František Němec). 

CZECH MADE MAN. Mladý režisér Tomáše Řehořek (Proměny, Piko) neztrácí čas, co rok, to nový film. Ten poslední nabízí prý neobvyklý pohled na uplynulých dvacet let české svobody v otevřené Evropě a vznikl na základě vyprávění českého multimilionáře. „Je o žižkovském zlodějíčkovi, který se složitou, strastiplnou i komickou cestou vypracoval na multimilionáře. Nabyté bohatství mu ale nepřinese takovou spokojenost, jakou si na začátku představoval,“ naťukl Řehořek námět snímku, který se v předpremiéře promítal na Dnech evropského filmu a na festivalu Finále. Do role „švejkovského selfmademana“, jehož zásada zní: s poctivostí leda pojdeš, obsadil Jana Budaře. Spolu s ním se na plátně objeví Kateřina Brožová, Milan Šteindler nebo Martin Písařík.