Pardubická komorní filharmonie má nové vedení

Pardubice – Komorní filharmonii Pardubice povede tři a půl roku Jarmila Zbořilová. Byla náměstkyní ředitele a v zastoupení už půl roku organizaci řídí. Ředitel Vojtěch Stříteský se vzdal na čtyři roky funkce a je místostarostou Litomyšle. Novinářům to dnes řekla primátorka Štěpánka Fraňková. Na pozici se přihlásilo pět kandidátů. Mnohým nevyhovovala časově omezená doba úvazku i možnost, že se Stříteský může vrátit dřív, než mu skončí politický mandát. „Podle mých informací výběrovou komisi také nikdo stoprocentně nepřesvědčil, že by mohl být ve vedení filharmonie,“ řekla primátorka.

Filharmonie také přijala nového dramaturga Tomáše Kráčmara, který bude zodpovědný za hudební produkci. Zbořilová měla v minulosti na starosti ekonomiku organizace, v této pozici se podle primátorky osvědčila. Komorní filharmonie Pardubice vznikla v roce 1969. Hudební těleso je soběstačné z 27 procent. Letos od města dostane necelých 15,8 milionu korun, což pokrývá 60 procent nákladů. Město také dalo dotaci 450 tisíc korun na festival Pardubické hudební jaro. Při rozpočtových změnách ještě zpravidla filharmonii nějaké peníze přidává. Kraj dá letos přes tři miliony korun. Od ministerstva kultury filharmonie dostala 790 tisíc korun.

Filharmonie zpestří svůj repertoár

Komorní filharmonie Pardubice pojme podle šéfdirigenta Marka Ivanoviče novou sezonu pestře. Posluchačům nabídne různorodý repertoár a seznámí je také s novodobými skladateli. „Máme velkou šíři repertoáru a umíme se popasovat s hudbou populárně avantgardní, současnou i velmi starou. Je to dobré pro abonenty, posluchače i samotnou filharmonii,“ řekl šéfdirigent. Pestrost je podle Ivanoviče prospěšná a filharmonici budou i nadále koncertní základnu rozšiřovat. „Orchestr, který funguje 40 let, těžko vystačí jen s klasickým repertoárem,“ dodal dramaturg Bohuslav Vítek.

Sezonu v září otevře Karneval Antonína Dvořáka či symfonická rapsodie Leoše Janáčka Taras Bulba. Hostem zahajovacího večera bude Ivan Ženatý, který přednese druhý houslový koncert Niccola Paganiniho. „Většinou na první koncert zveme další hudebníky a vytvoříme jakýsi symfonický orchestr. Chceme zůstat komorní, i když nám někdy vyčítají, že si hrajeme na symfoňák. Při skladbách s větším obsazením se snažíme najít řadu zajímavostí a detailů, které mnohdy při velkých symfonických koncertech unikají,“ řekl Vítek.

Filharmonie se snaží zvát do Pardubic mladší umělce, kteří patří k předním osobnostem tuzemských i zahraničních pódií. Nadcházející sezonu v Pardubicích zahraje klavírista Martin Kasík, Daniel Weisner, houslista Dalibor Karvay nebo varhaník Pavel Svoboda. Na abonentních koncertech se podílejí přední dirigenti - Petr Altrichter nebo Jan Talich. „Poprvé se u nás představí specialista na starou hudbu Václav Luks a významný český hornista Radek Baborák, který už několik let vyměňuje svůj instrument za dirigentskou taktovku,“ doplnil Vítek.

  • Dům hudby v Pardubicích zdroj: KFP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250081.jpg
  • Marko Ivanović autor: Ladislav Formánek, zdroj: KFP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250083.jpg
  • Komorní filharmonie Pardubice autor: Ladislav Formánek, zdroj: KFP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250084.jpg