Léto s Iggym a The Stooges, tentokrát v Trutnově

Trutnov – Na Open Air Music Festivalu Trutnov, který se koná od 18. srpna do 21. srpna, vystoupí Iggy Pop s kapelou The Stooges. Nezvladatelný živel a otec punku Iggy Pop se s touto skupinou loni představil na festivalu Colours of Ostrava. „Bude se jednat o jedno z jejich posledních vystoupení. The Stooges končí a Iggy omezuje koncertní činnost,“ upozornil Martin Věchet, zakladatel rockové přehlídky pod širým nebem s nejdelší tradicí v Česku.

Letošní ročník je věnován organizaci Amnesty International, zesnulému hudebníkovi Jimu Morrisonovi a indiánským bojovníkům od města Tippecanoe, kteří byli před dvěma sty lety pobiti americkou armádou.

Festival se pravděpodobně letos naposledy uskuteční v tradičním areálu Na Bojišti. Místní radnice pozemky v těsné blízkosti přírodního areálu určila k zastavění. „Pro letošní léto máme smluvní úpis na užívání posvátné půdy s výhledem na prodloužení možná o dva či tři roky. Nicméně na místě se již začala pokládat kanalizace. S ní přijdou investoři. A to je začátek konce,“ podotkl Věchet.

Trutnovská přehlídka má spoustu příznivců, kteří ji pravidelně navštěvují. Plnou podporu festivalu dlouhodobě vyjadřuje bývalý prezident Václav Havel, který se na něj často vrací. Loni se sice festivalu nezúčastnil kvůli velkému pracovnímu nasazení při přípravě svého prvního filmového režijního počinu Odcházení, zaslal však omluvný dopis.

Vstupenky na letošní ročník jsou již v prodeji na internetových stránkách festivalu za zvýhodněnou cenu 880 korun. Cena platí do konce dubna a při objednání 11 vstupenek se dostává jedna zdarma.

Historie trutnovské přehlídky se začala psát v roce 1987, když její první ročník rozehnala komunistická policie. Trutnovský festival se od podobných akcí liší nejen délkou své historie, ale i tím, že není zaměřen výhradně na hudbu. Mnoho účinkujících i účastníků spojují podobné názory a životní postoje. „Kmen spiklenců“, jak je nazývá Věchet, se například netají odporem ke komunismu a jeho projevům. Na festivalu proto nemohou hrát například hudebníci vedení v seznamech někdejší Státní bezpečnosti jako agenti a spolupracovníci, nevysvětlí-li věrohodně, jaký byl důvod jejich nařčení z údajné spolupráce.