Voskoví Richardové Štiplové

Praha/Cheb – Pražská Dvorak Sec Gallery přibližuje české veřejnosti tvorbu u nás nepříliš známého, ale v zahraničí už uznávaného Čechokanaďana Richarda Štipla. Voskové autoportréty, o nichž výtvarník říká, že jsou jakýmsi deníkem, si návštěvníci mohou prohlédnout do 3. června. Souběžně, ale nezávisle na pražské expozici jsou díla laureáta nejprestižnějšího kanadského ocenění ve výtvarném umění vystavena také v Galerii výtvarného umění v Chebu.

Richard Štipl se sice narodil v roce 1968 ve Šternberku, v Česku ale strávil jen část dětství. Na konci 70. let emigrovali jeho rodiče do Kanady, kde Štipl později vystudoval akademii výtvarných umění. Na začátku 90. let se sice na čas vrátil a ve Šternberku se podílel na organizaci sympozií současného umění, v roce 2002 byl dokonce zastoupen na výstavě Hyperrealismus v galerii v Hradci Králové, ale dodnes ho v České republice zná jen několik odborníků. 

„Je už velice slavný, zastupují ho mezinárodní galerie na mezinárodních veletrzích,“ upozorňuje Olga Dvořáková, ředitelka Dvorak Sec Gallery. Pražská galerie nedávno přibyla k institucím v Torontu, New Yorku a Mexico City, které Štipla zastupují. V zahraničí se prosadil především svými hyperrealistickými kolorovanými sochami. Zachycuje v nich sám sebe na způsob slavných „charakterových hlav“ vídeňského a bratislavského barokního sochaře Franze Xavera Messerschmidta, zkroucených do bizarních grimas.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Štipl využívá výtvarný materiál oblíbený už ve starém Egyptě – vosk, který je oceňován pro svou stálost a barevnost. „Říká se mu stín života, protože dokáže zachytit pleť mírně prosvítavým způsobem. Zároveň se o něm tvrdí, že když je ponechán v těch správných podmínkách, tak vydrží na věky,“ vysvětluje umělec.

Do vosku zatavuje svou podobu. „Mám nastavena tři zrcadla,“ popisuje postup. „Člověk vidí sám sebe den po dni, trvá několik týdnů, než se obraz vygeneruje, takže má čas na reflexi, nejen fyzickou, ale i psychickou.“

Svou tvorbu vystavoval Štipl v galeriích v New Yorku, Berlíně nebo Los Angeles. V Česku byla jeho díla vybrána, kromě už zmíněné výstavy v Hradci Králové, do projektu Decadence Now v pražském Rudolfinu. V současnosti se výtvarník představuje také v Chebu, výstava nazvaná Plato's Revenge v Galerii výtvarného umění potrvá do 8. května a soustředí se především na Štiplovu malbu.

  • Dílo Richarda Štipla / z výstavy Dark Matters v Dvorak Sec Gallery zdroj: Dvorak Sec Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2504/250334.jpg
  • Dílo Richarda Štipla zdroj: Dvorak Sec Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2504/250332.jpg
  • Dílo Richarda Štipla zdroj: Dvorak Sec Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2504/250329.jpg
  • Dílo Richarda Štipla zdroj: Dvorak Sec Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2504/250331.jpg
  • Richard Štipl / Bloc Sabbath (detail), 2005 zdroj: Dvorak Sec Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2504/250338.jpg