Rembrandt van Rijn: Učenec v pracovně

Holandský malíř, kreslíř, grafik a rytec Rembrandt, celým jménem Rembrandt Harmenszoon van Rijn, je považován za jednoho z nejlepších malířů a grafiků západního umění. Ve svém díle prokazuje výjimečnou znalost klasické ikonografie, technicky mistrné zvládnutí šerosvitu a figurální malby. Jeho dílo zahrnuje portréty, zejména autoportréty, a také holandské krajiny a obrazy s mytologickými či biblickými tématy. Jediným Rembrandtovým obrazem na našem území je jeho Učenec v pracovně z roku 1634. Obraz má ve svých sbírkách Národní galerie v Praze. Cyklus Národní galerie nikdy nezavírá přináší Rembrandtovo slavné dílo na portál ČT24, pohovoří o něm kurátorka sbírky starého umění NG v Praze Jitka Handlová. Záznam si můžete přehrát v tomto článku a v archivu iVysílání.

Kurátorka pro edukaci v Národní galerii v Praze Jitka Handlová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor historie (1980–1986). V roce 1987 nastoupila interní aspiranturu na Akademii věd (do roku 1989). Od roku 1993 je kurátorkou pro edukaci v Národní galerii v Praze. V centru odborných zájmů Jitky Handlové je především holandské a vlámské umění 17. století a tvorba současných českých umělců.

Cyklus Národní galerie nikdy nezavírá pokračuje v neděli 1. května. Kurátorka Sbírky starého umění NG v Praze Eva Zíková bude hovořit o obrazu britského malíře Josepha Wrighta of Derby Perez Burdett a jeho žena Hannah.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Učenec v pracovně (zdroj: ČT24)