Joseph Wright of Derby: Perez Burdett a jeho žena Hannah

Britský malíř Joseph Wright of Derby (1734-1797) se stal prvním známějším malířem své doby i přesto, že nepůsobil v hlavním městě. Ve své tvorbě byl fascinován světlem a působením světla na objekty a postavy, přičemž se inspiroval obrazy Caravaggia nebo Rembrandta. Experimentoval s malováním tmavých interiérů, které osvětloval svíčkami nebo lampami, což v té době nebylo příliš obvyklé. Joseph Wright byl především výjimečným portrétistou. Národní galerie v Praze má ve svých sbírkách od tohoto slavného malíře obraz nazvaný Perez Burdett a jeho žena Hannah. V rámci cyklu Národní galerie nikdy nezavírá o tomto dvojportrétu manželů pohovoří kurátorka sbírky Starého umění NG v Praze Eva Zíková. Záznam si můžete přehrát v tomto článku a v archivu iVysílání.

Eva Zíková (*1951) je kurátorkou pro edukační činnost a vedoucí lektorského oddělení Sbírky starého umění Národní galerie v Praze, kde pracuje od roku 1970. Připravila např. Hmatovou expozici sochařských děl středověkého umění  13.-15. století, realizuje programy pro školy a přednášky o osobnostech evropského malířství.

V dalším dílu cyklu Národní galerie nikdy nezavírá představí kurátorka Sbírky starého umění NG v Praze Hana Seifertová obraz Zátiší od německého malíře českého původu Georga Flegela.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Perez Burdett a jeho žena Hannah (zdroj: ČT24)
Vydáno pod