Habitat Pavly Gajdošíkové je ve sklepě

Praha – Výtvarnice Pavla Gajdošíková se ve své tvorbě – kresbách, malbách i videích – zaměřuje především na architekturu. Věnovat se jí začala už na Akademii výtvarných umění, kde studovala pod vedením Vladimíra Skrepla. Svůj nejnovější projekt Habitat, který už svým názvem odkazuje na prostor, na místo, které obýváme, vystavuje Gajdošíková v současnosti v malé Galerii ve sklepě na pražském Pohořelci. Zároveň jsou její díla k vidění i na bienále mladého umění Skútr v Trnavě.

Galerii ve sklepě založil Kryštof Vancl, student ateliéru Intermediální konfrontace Jiřího Davida na VŠUP, na pražském Pohořelci, kde od dětství bydlí. Nekomerční a neziskový výstavní prostor zaplňují jednorázové výstavy a projekty, které se věnují současnému a mladému umění.

„Jde spíše o instalace vytvořené přímo pro sklep,“ upřesňuje Pavla Gajdošíková. „V Habitatu jsem se inspirovala funkcionalistickou architekturou, Le Corbusierem a výstavou EXPO 67,“ prozradila. Základ expozice tvoří model utopického města. „Trochu navazuje na architekturu, která je spojena se sociálním bydlením, se sídlištěm. Já jsem v paneláku vyrostla a není to pro mě ta ideální představa, ale sídliště mě pořád fascinuje, přitahuje a pracuji s ním.“

Rozhovor s Pavlou Gajdošíkovou (zdroj: ČT24)

Habitat Pavly Gajdošíkové je v Galerii ve sklepě (na Pohořelci 25, na Hradčanech) k vidění do 4. května; v úterý (9:00-12:00) a ve čtvrtek (13:00-18:00).