100+1 chuckovin

Praha - Především ctitele nepřemožitelného hrdiny akčních snímků Chucka Norrise potěší nová autobigrafická kniha nazvaná Chuck Norris - Fámy a Fakta s podtitulem 100+1 Chuckových nejoblíbenějších chuckovin. Herec a mistr bojových umění s čerokíjskými a irskými kořeny v ní mimo jiné prozradí právě své oblíbené vtipy, které o něm kolují. Knižní novinku představili ve čtvrtek zástupci nakladatelství Kvartus Media. „Je unikátní jak podáním, tak i samotným obsahem, je psána lehkým perem, které pobaví a zaručeně překvapí,“ uvedl na adresu knihy mluvčí organizátorů Jan Škraňka.

Chuck Norris, vlastním jménem Carlos Ray Norris, se proslavil účinkováním v akčních filmech. V letech 1993 až 2001 ztvárnil hlavní postavu televizní série Walker, Texas Ranger a navíc je tvůrcem vlastního bojového umění Chun Kuk Do. Kniha se ale zdaleka nevěnuje jen Norrisově filmové kariéře.

Chuck je podle nakladatelství rovněž znám jako propagátor křesťanství. „Sám si vytvořil systém pěti oblastí, které považuje v životě za klíčové: svoboda, rodina, zdatnost, víra a boj. Právě tato kniha ukazuje, jaký je doopravdy Chuck Norris, jaké jsou jeho zásady, jaký je jeho pohled na svět,“ prohlásil Škraňka.

ÚRYVKY Z KNIHY FÁMY A FAKTA

VÍRA. Vzpomínám, jak jsem za výlohou hračkářství viděl pistolku a toužil po ní víc než po čemkoli na světě. Ale máma si ji nemohla dovolit. Pro mě to bylo obrovské zklamání a ona to věděla. Ale řekla, že v životě bude moc věcí, co je nebudu moct mít, i když je budu chtít. A že na ně mám myslet jako na cíle, o které se mám snažit. Když ten cíl budu mít na mysli a budu počítat i s nezdary a překážkami, ale budu pořád usilovat, abych je zdolal, jednoho dne ten cíl dosáhnu. Pro takového kluka to bylo dost těžké pochopit, ale něco z toho se uchytilo. Mnohem, mnohem později se to stalo nedílnou součástí mého života a filozofie.

SVOBODA. Jádro problému tkví v tom, že jsme zaměnili svobodu za svévoli. Myslíme si, že dělat, co se nám zachce, je svoboda a moc. Jenže ve skutečnosti je to jen vykonávání toho, po čem žadoní naše ego. Pravá svoboda je dokázat pohledět zpříma do tváře tomu, co se ti zachtělo, a uplatnit moc udělat něco jiného.

RODINA. Ptávají se mě, do jaké doby ve svém životě bych se rád vrátil. Říkám lidem, že v mém životě není doba, která by mě plnila větší radostí než můj život právě teď. Proč? Protože mám neuvěřitelný vztah se svou ženou, svými sedmi dětmi a svými jedenácti vnuky. A má maminka, které je osmdesát osm let a je plná síly, se stala matriarchou celého klanu. Upřímně řečeno, ve svém životě jsem neměl klid, dokud jsem se nepřestěhoval s Genou na náš ranč v Texasu a dokud jsme nezačali přehodnocovat, co je v našem životě opravdu důležité.

ZDATNOST. Bible naše těla nazývá chrámy Božího ducha. Jestli chceme žít podle toho, co je pro nás optimální, musíme zase začít zacházet s našimi těly jako s chrámy, a ne jako s popelnicemi. Jak říká Dr. Don Colbert: „Špatné stravování nám nezabrání dostat se do nebe, ale dostane nás tam o dost rychleji!“

BOJ. Můj život byl od samého začátku boj. Když mě máma konečně mohla vzít do náruče, koukla se mi do očí a řekla: „Bůh má s tebou velké plány.“ Tuhle věc mi opakovala celý život. A věřte tomu, nebo ne, ale já myslím, že to platí taky pro váš život. Byla by věčná škoda promarnit čas, který jsme dostali.

Čtenáři se podle Škraňky dozvědí i zajímavé informace o hrdinově dětství, rodičích i šťastném manželském životě stejně jako o přátelství se slavnými kolegy - kromě Bruce Leeho, s nímž si zahrál ve snímku Cesta draka, i se Stevem McQueenem, Denzelem Washingtonem i Elvisem Presleym.