Potter se připravuje na bitvu s Voldemortem

Londýn – Příznivci Harryho Pottera už odpočítávají dny, které zbývají do premiéry druhé části posledního dílu filmové série podle knih J. K. Rowlingové. Tvůrci jim čekání zkrátili alespoň tím, že odtajnili první ukázky. Druhá část příběhu Harry Potter a Relikvie smrti završí kouzelnickou dobrodružnou ságu v kinech 14. července. Premiéra posledního Pottera bude mnohem okázalejší, než tomu bylo u předchozích premiér série.

„V posledním desetiletí nás upoutává bitva mezi Harrym Potterem a jeho úhlavním nepřítelem lordem Voldemortem na plátnech kin a toto je jeden z nejočekávanějších filmů v dějinách,“ prohlásil londýnský starosta Boris Johnson k druhé části sedmého dílu. Jeho představování začne už 7. července promenádou herců a tvůrců na Trafalgarském náměstí v centru Londýna. Poté se přesunou do promítacího sálu na nedalekém menším Leicesterském náměstí.

To, jak režisér David Yates převedl závěrečnou část na plátno, je zatím odhadnutelné jen z ukázek (a samozřejmě také z toho, že jde o Yatesovu už čtvrtou potterovskou zkušenost), každopádně je jasné, že snímek nebude podívanou pro dětské diváky. Už předchozí filmy se blížily k označení „hororové“, Joan Rowlingová ani filmaři v nich Harryho a jeho kamarády rozhodně nešetřili.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Tvůrci sází na to, že spolu s Potterem dospělo i jeho filmové publikum, a dramatické filmové scény ho nebudou tak děsit. Harryho čeká v druhé části sedmého dílu rozhodující bitva s Lordem Voldemortem, která rozhodne o osudu čarodějnického světa. Spolu s Hermionou a Ronem pokračuje Harry v honbě za viteály, i když získat kousek Voldemortovy duše nebude jednoduché, a ani pán zla rozhodně nezahálí. K závěrečnému souboji dojde (nejen) v českých kinech 14. července.