David Koller pokřtí své „Teď a tady“

Po rozchodu Lucie, naší veleúspěšné pop-rockové kapely, se David Koller vydal na sólovou dráhu, vyznačující se neustálým hledáním nových cest. Ve čtvrtek 5. května pokřtí v pražském klubu Vltavská svou novinku Teď a tady. Ta představuje v dosavadní Kollerově hudební dráze zatím největší vykročení stranou od zavedeného popového modelu, zpěvák se zde nebojí experimentovat jak textově, tak především hudebně, a to nejen výběrem hudebních hostů.

Vše začíná již osobou hlavního spolupracovníka a producenta celého alba Petra Kofroně, člověka přicházejícího z oblasti vážné hudby, byť povětšinou té současné. Ale přesto… Mimochodem, nečekejme ovšem nějaké záplavy smyčců a přesilovku dřev a harf, to v žádném případě! Koller i Kofroň měli od počátku jasno v jediném – že se nechtějí ničím, skutečně ničím vázat. I díky tomu je poslech celého alba vzrušující záležitostí, nikde na nás totiž nevykukují zaběhnutá a tutově zabírající klišé – naopak!

A proč vlastně kývl Kofroň na nabídku muzikanta z druhého běhu? „Zajímají mne výlety do oblastí, které neznám. To znamená se stejnou zvídavostí jsem dělal osm let šéfa plzeňské opery. Takže nabídka Davida byla vzrušující v tom, že se můžu podívat do světa opravdového českého popu.“

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Dlužno dodat, že se Davidu Kollerovi možná trochu riskantní sázka více než vyplatila, album si získalo uznání jak kritiků, tak posluchačů, stalo se deskou roku. Přestože již dávno nejde o pop, takový, jak si jej představuje řadový posluchač našich komerčních rádií. To v žádném případě. Ovšem do Vltavské lze pozvat každého, kdo se rád nechává překvapit, kdo má rád jak nosnou píseň, tak různá muzikantská překvapení a špílce, aranžérské lahůdky. Lze pozvat i milovníky alternativnější hudby.

Ostatně, sám Petr Kofroň to říká víc než jasně: „Již od Davidova CD Kollerband 2006 jsem cítil nějaký úkrok od manistreamu, což se mi nakonec potvrdilo při spolupráci s ním – že paradoxně tíhne k nějaké alternativě, kolikrát mnohem odvážněji než já. Takže album je takový zvláštní průsečík Davida, který po obdobích vrcholné slávy a popularity směřuje k něčemu 'alternativnějšímu', a mne, který se po desetiletích v obskurní alternativě naopak snaží přiblížit světu popu.“

Ceny Anděl za rok 2010 / zpěvák roku David Koller
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK
Vydáno pod