Věčně mladý ušatý nezbeda Hurvínek

Od 2. května 1926 baví děti a dospělé nezbeda z lipového dřeva Hurvínek. Přišourá se v typických dřevácích, zakoulí očima, fistulí pronese vtipnou hlášku, zakončenou charakteristickým „cháchá“, a publikum je jeho. Určitě by nebylo Hurvínka bez Spejbla a bručoun Spejbl by bez svého všetečného a prostořekého synka, jemuž dal podobu řezbář Gustav Nosek, asi také na jevišti neudělal díru do světa. Ani duchovní otec obou loutek loutkář Josef Skupa netušil při plzeňské premiéře v roce 1926, že stvořil opravdu „nesmrtelnou“ dvojici, která je dodnes populární prakticky na celém světě. Kamarádka Mánička a pes Žeryk se zrodili na jaře 1930.

Dnes Hurvínek k dětem i dospělým promlouvá řadou cizích jazyků a kromě divadla vystupuje také v televizi a ve filmu. "Poprvé se Hurvínek objevil na scéně plzeňského divadla Feriálních osad 2. května 1926 ve hře Rudolfa Nešvery Počestný dům. Hry založené na dialogu Spejbla s Hurvínkem si rychle získaly značnou popularitu a Skupa s nimi začal natáčet i rozhlasové pořady, gramofonové desky a vydávat knihy. V roce 1930 se rozhodl přebudovat divadlo na první českou profesionální loutkovou scénu - Divadlo Spejbla a Hurvínka," řekl mluvčí divadla Miroslav Polák.

Legenda českého loutkového divadla

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Od roku 1954 začal Skupu alternovat Miloš Kirschner, a navázal tak na jeho tradici, že Spejbla a Hurvínka mluví vždy stejný herec. Po Skupově smrti Kirschner pokračoval v úspěšné činnosti této pražské scény. Nastudoval obě role v řadě cizích jazyků, aby s nimi mohl vystupovat i v zahraničí. Od roku 1974 se s ním v rolích hlavních protagonistů začal střídat Martin Klásek, od roku 1982 už pravidelně. Od Kirschnerovy smrti v létě 1996 je tak už jejich třetím „tátou“.

S Hurvínkem se kromě pravidelných představení pro děti i dospělé v Divadle S+H v Praze setkávají malí i velcí na řadě CD, DVD, ve čtyřech večerníčkovských seriálech a ve 3D filmu. Už dvakrát se Hurvínek dostal na poštovní známku a je po něm dokonce pojmenovaná i planetka objevená roku 1997 českou astronomkou, vesmírné těleso má název Asteroid 29472 Hurvínek.

Hurvínek mezi osly

Divadlo Spejbla a Hurvínka se koncem května zúčastní VIII. ročníku litoměřického loutkového festivalu, kde uvede hru Pavla Gryma Pohádky pro Hurvínka. „Během května začneme studovat novou hru Mikiho Kirschnera Hurvínek mezi osly, která bude mít premiéru v září. Začátkem června odjíždí soubor na kratší zájezd do Německa, hostovat budeme i na Ostravsku,“ dodal Polák k nejbližším plánům této scény.

Hurvínek mezi osly
Zdroj: ČT24/Supraphon