80 růží pro obdivuhodnou Bohdalovou

Praha - Oslavy 80. narozenin Jiřiny Bohdalové, které herečka oslaví 3. května, odstartovalo v neděli 1. května v Divadle Na Jezerce překvapení. Při děkovačce na konci představení Paní plukovníková, v němž herečka ztvárňuje hlavní roli, ji na jevišti čekalo 80 růží, narozeninový dort a blahopřání od ředitele divadla Jana Hrušínského, hereckých kolegů a personálu Jezerky. Mezi gratulanty nechyběli mimo jiné Barbora Hrzánová, Radek Holub, Miluše Šplechtová, Tereza Němcová, Kristýna Hrušínská, Martin Sitta, Libuše Švormová, Veronika Jeníková, Valerie Zawadská, Zdeněk Maryška, Jaroslav Satoranský a Václav Jílek, ani její dcera Simona. Herec Zdeněk Hruška napsal speciálně pro toto blahopřání text, který soubor na jevišti přednesl.

Jezerka je jedinou scénou, na které tato jedna z nejoblíbenějších českých hereček hraje. V současné době tu Jiřina Bohdalová účinkuje kromě tragikomedie Paní plukovníková finského dramatika Bengta Ahlforse také ve hře Lásky paní Katty od dramatika irského původu Briana Friela. Ráda říká, že se jí na stará kolena konečně podařilo najít svoji pravou „divadelní rodinu“. A její představení jsou Na Jezerce vždy vyprodána.

„Jiřinu Bohdalovou jsem poprvé v životě viděl ve hře Marcela Acharda Idiotka. V té hře byla scéna, v níž byla ochotna pro lásku přiznat vraždu. Bylo to tak silné a úchvatné, že to mám dodnes před očima,“ říká ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Na Bohdalové podle svých slov obdivuje energii, humor, inteligenci, ženskost, talent a tisíc dalších vlastností,
které běžně lidé nemají. „Kromě dokonale a lehce zvládnuté profese má ještě cosi, co se nedá dobře pojmenovat a co by se mělo jen tiše a opatrně ochraňovat. Má charisma, které způsobuje, že se na ni na jevišti nejen chcete, ale musíte stále dívat,“ dodává.

  • 80 růží pro Jiřinu Bohdalovou zdroj: Divadlo na Jezerce http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2515/251404.jpg
  • 80 růží pro Jiřinu Bohdalovou zdroj: Divadlo na Jezerce http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2515/251403.jpg