K filmu Lidice vzniklo ojedinělé CD

Praha - Součástí velkofilmu Lidice je také zajímavý hudební projekt. První skladbou, která oživí film, bude stejnojmenná skladba Jana Budaře, který ve filmu ztvárnil také roli kasaře Petišky. Na výjimečném hudebním soundtracku k filmu se však podílela celá řada významných osobností české hudby, například Aneta Langerová, Dan Bárta, Divokej Bill, Xindl X, Tara Fuki, Jana Lota nebo anglický multiinstrumentalista James Harries. Na celý projekt pak dohlížel Michal Hrůza, který byl hostem pořadu ČT24 Kulturama.

„Jedná se o hudební projekt, který napadl tvůrce filmu. Když jsem se k tomu dostal já, tak už byli osloveni čtyři jiní hudebníci, aby napsali píseň na téma Lidice, aniž by viděli cokoli z filmu. Byli to Dan Bárta, Jan Budař, Tara Fuki a Jana Lota. Honza Budař mě spíše z přátelství poprosil, jestli bych se nepokusil o nějaké aranžmá jeho písničky, což jsem s radostí učinil. Přes to jsem se pak dostal ke tvorbě hudby k filmu, čehož jsem se tedy hlavně lekl. Ale jelikož na to byly vlastně dvě party, z nichž jednu vedl James Harries, tak jsme se do toho ještě s Karlem Heřmanem a Alešem Zenklem pustili. Posléze jsem oslovil další muzikanty a najednou vzniklo 13 písniček na téma Lidice, ty jsme pak proložili ukázkami z filmové hudby a vznikl tenhle zvláštní soundtrack,“ přiblížil začátky vzniku filmové hudby Michal Hrůza.

Autor písně Plamen pak prozradil, že vznikla loni v létě, během jeho dovolené v Chorvatsku. Posléze s dalšími přizvanými muzikanty nad tématem strávili mnoho hodin, kdy každý z nich hledal poctivě svou polohu. „Například z Divokého Billa psal píseň Roman Procházka a ten podle scénáře pochopil, že pro něj je nejpřijatelnější ona jiskřička naděje na konci filmu, a tak složil píseň Jdeme dál. Myslím si, že to zvládli skvěle. Mne osobně hodně překvapila dvojice Vladimír Skorka a Tobiáš, kteří v Ostravě mají formaci Sabotáž, jejichž písnička se jim opravdu povedla,“ upozornil Hrůza.

„Za sebe musím říct, že vzniklo něco hodně zajímavého, co není typické ani časté. Vzniklo vynikající CD, které i pro tvůrce filmu přináší možnosti výborného proma. S tím souvisí i chytrý tah, že kdo si CD koupí má lístek na film zadarmo,“ uzavřel rozhovor Michal Hrůza.

Lidice - přebal CD
Zdroj: ČT24/Johana Turner
Vydáno pod