Anifilm provede životem Švankmajera i Wallace s Gromitem

Třeboň – Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm loni nahradil Anifest, jehož devátý ročník se přestěhoval z Třeboně do Teplic. Letošní Anifilm začíná dnes a do neděle nabídne tři mezinárodní soutěže, filmy nominované na Oscara, distribuční novinky nebo retrospektivu Jana Švankmajera spojenou i s výstavou jeho koláží. Příznivci Wallace a Gromita se mohou těšit na několik snímků s těmito animovanými postavičkami. Celkem mohou návštěvníci Anifestu zhlédnout 250 filmů.

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů má dvě podkategorie – pro dospělého a dětského diváka. Do první části soutěže se přihlásily snímky Metropie Tarika Saleha, Iluzionista Sylvaina Chometa, Mastňák Boogie od Gustava Cova a Podivné předtuchy Leóna Prozaka, které režíroval Carlos Eduardo Santa; dětského diváka chtějí zaujmout Ošklivé kačátko Garriho Bardina a Skřítek a ztracený písek snů režisérské trojice Jesper Müller, Sinem Sakaoglu a Helmut Fischer. Z domácích zástupců se o cenu za nejlepší celovečerní animovaný film utkají snímky režiséra Jana Švankmajera Přežít svůj život a povídkové Fimfárum – do třetice všeho dobrého. Oba vznikly s přispěním České televize.

V Třeboni budou soutěžit i krátké animované filmy, které vznikly během loňského roku. Anifilm představí výběr snímků, které se účastnily zahraničních filmových přehlídek a jsou českému publiku jinak těžko dostupné.Autory snímků přihlášených do Česko-slovenské soutěže krátkých studentských filmů jsou studenti z českých a slovenských škol, které se zabývají animovanou tvorbou.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Nesoutěžní část festivalu tvoří několik sekcí. První z nich jsou Celovečerní filmy Jana Švankmajera, v rámci které mají diváci možnost zhlédnout pět celovečerních filmů světoznámého a respektovaného režiséra. Do Třeboně putují filmy Něco z Alenky, Lekce Faust, Spiklenci slasti, Otesánek a Šílení. Spolu se soutěžním snímkem Přežít svůj život tak Anifilm představí kompletní kolekci Švankmajerových celovečerních filmů.

Bilance je nesoutěžní přehlídka nejoblíbenějších animovaných celovečerních filmů z české distribuce za poslední dobu: Shrek: Zvonec a konec, Toy Story 3: Příběh hraček, Legenda o sovích strážcích, Já padouch, Megamysl a také snímky Rango a Rio. Anifilm představí také populární dvojici Wallace & Gromit, které režisér Nick Parker vděčí za tři Oscary, v kompletní kolekci krátkých filmů a jednoho seriálu.

Do sekce Fokus patří kurátorské výběry zaměřující se na vybrané kulturní i pop-kulturní fenomény současné animované tvorby. V letošním ročníku se Anifilm zaměřil na současnou britskou, slovinskou a rakouskou tvorbu, představí filmy prestižní francouzské školy La Poudriére a uvede průřez kanadskou tvorbou. Divákům nabídne také tři krátké filmy, které byly v letošním roce nominovány na Oscara.

Pohledy nahlédnou na „osudové filmy“ estonské režisérské dvojice Olgy a Priita Pärnových. Výběr zahrnuje jak jejich vlastní tvorbu, tak filmy, které je oslovily a doporučují je ke zhlédnutí.

Nejmenší festivaloví diváci se mohou těšit i na oblíbené večerníčky České televize, z nichž mnohé budou mít v Třeboni premiéru. Uvidí i seriál České pexeso, který volně navazuje na pořad Evropské pexeso a v němž se představí jednotlivé kraje České republiky. Pásmo osobně uvede režisérka Maria Procházková. Představí také nové, ještě neodvysílané díly seriálu Dějiny udatného českého národa.

Filmový program doplní v Třeboni divadelní představení pro děti, koncerty a také dvě výstavy. Jedna seznamuje s kolážemi ke Švankmajerově filmu Přežít svůj život, druhá je věnována autorské tvorbě výtvarníků, kteří začínali v kresleném filmu. Novinkou je sobotní celodenní akce Game day 2011, která je určená profesionálům z oblasti elektronické zábavy a animované tvorby.