Bude Snoopy taky dobrej?

Praha – Malé Vinohradské divadlo v Praze uvede nový muzikál, určený dětskému i dospělému divákovi znalému angličtiny. Představení nazvané Jsi dobrej, Charlie Browne je inspirováno příběhy dětského komiksového hrdiny Charlieho Browna a jeho pejska Snoopyho. Hru nastudovala společnost Prague Playhouse která hry v angličtině v metropoli uvádí od roku 2003. Tvůrci muzikálu věří, že jejich představení rozesměje celou rodinu. „Řízné písničky se střídají s dojemnými okamžiky či rozpustilými scénami, které se točí okolo záležitostí, jako je dospívání, vítězství v míčové hře nebo pravý význam štěstí,“ uvedla mluvčí souboru Dagmar Caspeová.

Komiks Peanuts (Buráci) vydával kreslíř Charles Schulz v řadě deníků a časopisů od roku 1950. Za šest desítek let jeho prostřednictvím vytvořil nejdelší autorský literární příběh v dějinách. Jeho hrdinové se zařadili k největším hvězdám světového komiksu. Celkem bylo uveřejněno 17 897 proužků (stripů). Na vrcholu slávy komiks četlo na 355 milionů lidí v 75 zemích a v překladech do 21 jazyků. Schulzův komiks byl jedinečný v tom, že v něm vystupují výhradně děti a zvířátka. Svět dospělých lze tušit až za hranicí kresby, rodiče či učitelé se objevují jen v reakcích dětí.

Veselé postavičky v zrcadle reálného světa

Zároveň to ale není žádná idyla. Hrdinové seriálu - pejsek Snoopy, věčný smolař Charlie Brown se sestrou Sally, ptáček Woodstock a jejich sousedé Linus a intrikánka Lucy - sice působí jako veselé postavičky, jejich skutečné příběhy jsou však prodchnuty jemným a trpkým humorem, vyprávějícím o smůle, deziluzích a osamělosti, zkrátka o realitě tohoto světa. Představení o Snoopym a jeho partě uvede Malé Vinohradské divadlo v Praze od 13. do 21. května.

Režisér Heft Beck se podle svých slov na spolupráci se souborem těší. „Podařilo se nám dát dohromady jeden z nejsilnějších hereckých ansámblů pro anglicky hranou inscenaci, něco takového už dlouho v Praze nebylo k vidění,“ uvedl. Anglická divadelní společnost Prague Playhouse inscenuje ročně čtyři až pět představení v angličtině. Pořádá rovněž divadelní workshopy, scénická čtení a přednášky.

  • Buráci zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1986/198502.jpg
  • You're a Good Man, Charlie Brown zdroj: Prague Playhouse http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2519/251847.jpg