Ivan Král v Roxy: Hobluj, vole

Praha - V téměř zaplněném pražském klubu Roxy vystoupil v úterý večer americký zpěvák, kytarista a producent s českými kořeny Ivan Král. Publiku ze své původní vlasti přijel představit své nejnovější písničky, nezapomněl ani na největší hity a skladby autorů, kterých si váží. Na pražský koncert, kterým uzavřel krátkou sérii vystoupení v Česku, si Král pozval řadu hostů.

Král s tříčlennou doprovodnou kapelou v čele s kytaristou Janem Ponocným v úvodu vystoupení představil několik svých nejnovějších skladeb. Písničky v duchu řízného undergroundu 80. let střídal s melodiemi countryového ražení. „Ještě jednou,“ přikázal spoluhráčům, když se mu obzvlášť zalíbil refrén novinky. "Tahle písnička se jmenuje Jealousy neboli Žárlení,„ prozradil publiku, jež použil jako “zkušební psy", jak pravil svou roztomilou češtinou.

Král, který si koncert v rodném městě vysloveně užíval, což dával najevo tanečky i uvolněnou gestikulací, poté zahrál písničku Winner Takes All ze svého alba Nostalgia z roku 1995. „Teď jsem to splet',“ přiznal dobrovolně při zpívání jediné písničky v českém jazyce - Mám svůj stín.

Rolling Stones s Jandou, Mochomůrky pro Mejlu

Poté hvězda večera na scénu pozvala své hosty - písničkáře Ivana Hlase a houslistu Čechomoru Karla Holase. Při jejich vystoupení se Král uctivě stáhl do pozadí, v jedné písničce kytaru vystřídal za baskytaru. Právě na tento nástroj hrával v dobách své největší slávy, když vystupoval v kapele slavné americké punkové zpěvačky Patti Smithové.

„Tohle mám na Česká a Slovenská republika rád, protože má takhle osobitej hlas - víte, o koho se jedná. David Koller,“ uvedl Král dalšího hosta, který zazpíval svou píseň Sen. Následoval vůbec největší hit hvězdy večera Dancing Barefoot proslavený Smithovou; poté něžným podáním undergroundového hitu Muchomůrky bílé frontman připomněl svůj další idol - zesnulého Milana „Mejlu“ Hlavsu.

Posledním hostem večera byl Králův dávný vzor Petr Janda. Frontman Olympiku přečetl dětský dopis, který mu kdysi pozdější spoluhráč nejslavnějších světových rockerů adresoval, než si s ním zahrál jeden z hitů legendárních Rolling Stones.

Ani po jeho odchodu dvaašedesátiletého Krále neopustila energie. „Hobluj, vole,“ pobízel ve své mateřštině spoluhráče k zahrání přídavku.

Vydáno pod