Náprstkovo muzeum vystavuje egyptské mumie

Praha - Po dlouhých čtyřiceti letech se Národní muzeum rozhodlo vystavit unikátní soubor staroegyptských mumií. Zároveň představí výsledky nového výzkumu, odkrývající tajemství dávné vyspělé civilizace, která obývala břehy Nilu. Zájemci mohou do konce září vidět v Náprstkově muzeu kromě nabalzamovaných těl i předměty, některé dosud nevystavené, dokumentující víru starých Egypťanů v život po životě.

Mumie u lékaře

Podle slov kurátora Milana Onderky jde už o druhý výzkum v Náprstkově muzeu. Staroegyptské mumie byly zkoumány v první polovině 70. let tehdy dostupnými metodami. Cílem projektu, který byl v muzeu zahájen předloni a skončí do tří let, je vyšetřit veškerý mumifikovaný materiál pomocí výpočetní tomografie.

Vyšetření odhalila u zkoumaných těl dva případy nemocí, které u egyptských mumií podle Onderky dosud nebyly doloženy. „Tým sestávající z egyptologů, antropologů a lékařů u jedné z mumií s velkou mírou jistoty identifikoval takzvaný non-Hodgkinský lymfom, u jiné strumu, lidově zvanou vole. Toto onemocnění jsme nečekali, neboť je způsobuje nedostatek jódu, kterého je v přímořských oblastech dost,“ doplnil Jiří Bučil z Diagnostického centra Mediscan, které se zabývá moderními zobrazovacími metodami včetně počítačové tomografie.

Mumifikovaní lidé i zvířata

Podle generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše je výstava jedinečná už tím, že jeho egyptologická sbírka patří mezi špičku i na světové úrovni. Vystavené mumie nejsou „pouhými“ exponáty - jde o bytosti, které v dávné minulosti žily své životy, řekl. Celkem se Náprstkovo muzeum zaměřilo na výzkum deseti kompletních těl dospělých jedinců, dvou dětských těl, desítek mumifikovaných hlav, rukou a nohou a desítek mumifikovaných zvířat.

„Jsou zde mumifikované kočky, ptáci, dokonce i mumifikované vejce. Dále hlava skotu, pravděpodobně se jedná o zvíře, které nějakým způsobem souviselo s kultem posvátného býka Apida, a hlava mumifikovaného posvátného krokodýla, zvířete, které představovalo vtělení božstva,“ upřesnil Onderka.

Tělo z prvního vědeckého výzkumu

Výstava je rozdělena do několika částí. V první si zájemci mohou prohlédnout tradiční pohřební výbavu včetně rakví, pohřebních sošek, takzvaných vešebtů, a papyrů. Další část přibližuje kult posvátných zvířat. Třetí se zaměřuje na pohřbívání dětí a v té poslední návštěvníci uvidí sedm mumií dospělých jedinců, včetně té, která je v Praze doložena už od roku 1796.

Nejmladší „exponát“ zemřel ve věku pouhých dvou let, nejstaršímu, ženě, bylo zhruba šedesát. „Šlo o členy bohatých rodin, kněžstva,“ doplnil kurátor. Vystaveno je mimo jiné i mumifikované tělo, na němž byl v polovině 19. století odborným asistentem Jana Evangelisty Purkyně prováděn první vědecký výzkum svého druhu v českých zemích. Nejstarší vystavená mumie pochází z roku 1300 před naším letopočtem.

Doprovodný program k výstavě nabídne přednášky, workshopy i projekty pro školy. Více informací zveřejní muzeum na stránkách expozice.  

  • Z výstavy Egytské mumie v Náprstkově muzeu zdroj: Národní muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2521/252012.jpg
  • Z výstavy Egytské mumie v Náprstkově muzeu zdroj: Národní muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2521/252006.jpg
  • Z výstavy Egyptské mumie autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2520/251956.jpg