Bobík už má také známku

Praha - Česká pošta vydala ve středu samolepicí známku s kreslenou postavičkou Bobíka. Završí tak úspěšnou sérii známek se členy kultovního dětského komiksu Čtyřlístek, kterých za rok prodala 8,3 milionu. Pošta začala známky s kreslenými postavičkami vydávat loni na jaře. Sérii zahájila psí slečna Fifinka, následovali kocour Myšpulín a zajíc Pinďa. Bobík je ze čtveřice poslední.

Zájem o samolepicí známky, které jsou místo peněžní hodnoty označeny písmenem, poštu překvapil. Jejich náklad vysoce přesahuje prodej běžných známek. „Známky se Čtyřlístkem se neustále dotiskují,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Několik chybně vytištěných aršíků se již stalo předmětem sběratelských spekulací na internetu.

Známka s Bobíkem je označena písmenem A, a je tedy určena pro dopisy putující pouze do ČR. Zakoupit či objednat lze pouze celý známkový sešitek s deseti známkami, a to za cenu 100 korun. Bobík vychází v nákladu 1,5 milionů kusů, tedy 150 tisíc známkových sešitků.

Známku navrhl původní autor postaviček Jaroslav Němeček, stejně jako grafický motiv na obálce prvního dne vydání a motiv na příležitostném razítku.

Všechny písmenové známky mají neomezenou platnost. Bez jakýchkoli doplatků s nimi mohou lidé uhradit poštovní službu i v případě, že v budoucnosti dojde k cenové úpravě.

Vydáno pod