Komise doporučila na post šéfa NG Vladimíra Rösela

Praha - Výběrová komise doporučila ministrovi Jiřímu Besserovi na post nového generálního ředitele Národní galerie jediného kandidáta, ekonoma Vladimíra Rösela. Informaci potvrdilo ministerstvo kultury. Konečné rozhodnutí nyní záleží na Jiřím Besserovi, který by měl detailní zápis z hlasování desetičlenné komise dostat zřejmě ještě dnes odpoledne. Rozhodnutí o tom, kdo nakonec stane v čele NG, by tak mohlo padnout do několika dní.

Desetičlenná výběrová komise, ve které zasedl například historik umění Jiří Machalický nebo náměstkyně ministra Anna Matoušková, jednání ukončila ve čtvrtek asi po šesti hodinách. Výběrová komise po čtvrtečním hlasování sestavila pořadí všech pěti kandidátů, v jehož čele se podle informací ČTK ocitl právě Rösel. „Ministr je zatím seznámen jen s tímto pořadím. Čekáme ještě na vypracování zápisu z jednání a detailního popisu toho, jak kdo hlasoval. Komu dali svůj hlas úředníci, komu zástupci umělecké obce,“ řekl dnes mluvčí ministra kultury Stanislav Brunclík.

Výběr byl prý ostřejší

O post ředitele Národní galerie se uchází historik umění Jiří Fajt, šéf Moravské galerie Brno Marek Pokorný, ekonom Vladimír Rösel a také bývalý poradce tehdejšího primátora Prahy Pavla Béma Michail Odarčenko. Nový generální ředitel NG by měl být jmenován k 1. červnu.

Vladimír Rösel

„Moje zkušenost z toho neziskového sektoru je taková, že ty věci mají mnohem delší trvanlivost, a co je nejhorší věc, co by člověk mohl udělat je, že přijde a začne něco řešit. To si nejdříve musí sednout. Pracujete s lidmi, kteří nejsou zvyklí, aby se něco řešilo rychle.“

„S průběhem pohovoru jsem spokojený. Komise byla očividně mnohem fundovanější, připravenější než ta předchozí. Na každého z kandidátů navíc měli celou hodinu, předtím to bylo pod větším tlakem. Věnovali nám tehdy jen asi 30 minut,“ prozradil Rösel. Jeho slova potvrzuje i další kandidát na post ředitele NG Pokorný. „Rozhodně to bylo tentokrát ostřejší. Více se ptali na ekonomicko-organizační záležitosti,“ uvedl.

Podle slov kandidátů byl kladen velký důraz na ekonomicko-manažerskou stránku řízení Národní galerie v Praze. Za největšího favorita byl ale obecně považován historik umění a kritik Milana Knížáka Jiří Fajt, který prosazuje radikálnější reformu instituce.

Podrobnosti ohledně hlasování by měl Besser obdržet zřejmě ještě dnes odpoledne. „Poté má dvě možnosti. Buď posvětí doporučení komise, nebo si ještě pozve ty vybrané kandidáty na osobní pohovory. Tak jako tomu bylo při výběru ředitele Národního technického muzea,“ doplnil Brunclík s tím, že se ministr zřejmě přikloní k druhé variantě.

Dosavadní ředitel Milan Knížák, který galerii vede od roku 1999, se do výběrového řízení nepřihlásil. Trojice Fajt, Pokorný a Rösel se účastnila konkurzu už loni. Výběrová komise tehdy doporučila ministrovi kultury Václavu Riedlbauchovi jmenovat Fajta, ten tak ale neučinil a rozhodnutí přenechal na svém nástupci. Besser konkurz zrušil a vypsal nový.

Milan Knížák by měl zůstat generálním ředitelem do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měli Knížák a jeho nástupce předávat agendu.