Ústecká Alenka v říši divů hledá sebe sama

Ústí nad Labem – Z nejznámější knihy Lewise Carrolla vychází předposlední premiéra sezony Činoherního studia Ústí nad Labem. Alenka v říši divů se pro ústecké tvůrce stala volnou inspirací, představení se od pohádkového žánru pokusili posunout k „fantasknímu kabaretu“ a „pohádce pro dospělé“. Alenka v podání Činoherního studia není příběhem pro děti o dívce, která spadne do králičí nory, ale iniciačním příběhem o dospívání.

Podle dramaturgyně a spoluautorky scénáře Johany Součkové se inscenace zakládá na metafoře Alenky coby ztraceného člověka, který padá do hloubi své duše, do neznámého světa, aby našel sebe sama. „Je to příběh o boji se svými stíny a o hledání identity,“ upozornila.

Hlavní díl práce podle ní leží na režisérce Natálii Deákové a výtvarníkovi inscenace Lukášovi Kuchinkovi. Činoherní studio se totiž tímto projektem pouští do zajímavého experimentu, v němž tentokrát nebude hlavní slovo hrát činoherní herectví, ale výtvarné pojetí, stínové a černé divadlo, loutky a nonverbální vyjádření.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Hlavní roli v příběhu o dospívající Alence nemají herci, důležitější je hra světla a stínu. Zkoušení považují herci, kteří se během představení pohybují po jevišti podle značek, za jedno z dosud nejtěžších. „Musíme polknout své ambice a soustředit se na přesnost, kterou znám z loutkového divadla,“ uvedl například Matúš Bukovčan.

Autoři přiznávají, že představení, v němž je obraz a zvuk důležitější než slova, vytvářejí poprvé. Na jeviště podle nich ovšem patří. „Je to určitě divadlo, protože divadlo je příběh,“ domnívá se další z herců Jaroslav Achab Haidler.

Divákům Činoherní studio Alenku v říši divů poprvé představí ve čtvrtek 5. května. Další reprízy divadlo plánuje na 20. května a 10. června.