ABBA vystupuje v Česku. Jako hologram

Praha - Po Londýně, Melbourne nebo Sydney se na čtvrt roku otevírá ABBAworld i v Česku. Také expozice v pražském Slovanském domě připomíná interaktivním způsobem legendární švédskou čtveřici. Příznivci kapely mohou ve dvou podlažích vidět i slyšet do 7. srpna všechny zásadní momenty v její kariéře. Pásku multimediální výstavy o skupině ABBA přestřihla ve čtvrtek večer ve Slovanském domě Helena Vondráčková.

Při zahájení zazpívala Vondráčková slavnou píseň The Winner Takes It All s českým textem A ty se ptáš co já. Otevření výstavy se zúčastnila také velvyslankyně Švédska Inger Ultvedtová, která ve svém projevu připomněla fenomén slavné čtveřice v kontextu světové populární hudby i její význam pro ni osobně.

Rozsáhlá expozice ve dvou podlažích představuje zvukem i obrazem všechny zásadní momenty v kariéře kapely. Návštěvníci si mohou vyslechnout dvě hodiny zvukových ukázek, vidět nikdy neodvysílaný obrazový materiál, pódiové kostýmy i repliku nahrávacího studia či šatny skupiny.

Skupina ABBA, která ukončila činnost v roce 1983, nikdy v bývalém Československu nevystoupila. Důvodem byla mimo jiné její otevřená podpora polskému hnutí Solidarita. Také film ABBA ve filmu z roku 1977 je jedním ze zahraničních snímků, které byly v komunistickém Československu uloženy do trezoru. Pouhé dva dny před vysíláním v televizi byla ABBA ve filmu stažena z programu. Neutuchající popularitu skupiny ABBA v Česku dokázal v lednu koncert revivalu ABBA The Show. Podle pořadatelů do pražské O2 areny dorazilo 8 000 návštěvníků.

ABBAworld slibuje fanouškům skupiny možnost vyslechnout si dvě hodiny zvukových ukázek, vidět nikdy neodvysílaný obrazový materiál i repliku nahrávacího studia či šatny. Vystaveno je osm kompletních a originálních pódiových kostýmů a více než 50 zlatých a platinových desek, které za prodej svých alb a singlů ABBA obdržela.  

Expozice je interaktivní – každý lístek obsahuje specifický kód, který návštěvník zadá na počátku prohlídky. Díky této registraci se bude moci například nafotit na obal desky společně s kapelou, zatančit si ve videoklipu nebo si zazpívat s hologramy Agnethy Fältskogové, Björna Ulvaeuse, Bennyho Anderssona a Anni-Frid Lyngstadové. Své individuální zážitky si mohou zájemci pod svým kódem pak stáhnout do počítače.

ABBA vznikla v roce 1971 ve Stockholmu. Její název je složen z prvních písmen křestních jmen všech čtyř protagonistů. ABBA zatím prodala přibližně 400 milionů desek. Konec jejich spolupráce v roce 1983 předznamenaly hádky, rozvody i neshody kvůli tvorbě a penězům. ABBA v té době vydělávala víc peněz než průmyslový koncern Saab. Dnes čtveřice opakovaně tvrdí, že už nikdy společně nevystoupí, a odmítla za svůj comeback jednu miliardu dolarů. Podle písní skupiny ABBA vzniklo také muzikálové představení Mamma Mia!, které se v pražské O2 areně představí 22. až 29. září.