Vizinoviny: Zprávy z hudebního světa

Ministr Besser se podíval na zoubek našemu kulturnímu průmyslu a zjistil, že dobrým příkladem kultury, která je zajímavou investicí, bude asi… Nejspíš už  to víte, nemyslel podporu hudebních škol ani konzervatoří, odkud se v budoucnu třeba ozve soprán nové Magdaleny Kožené nebo další hráč na tubu Radek Baborák. Asi už jste to četli zde. Nuže, tedy nejprve hrajeme na přání.

„Z Teplic se ozval hlas, my měli ještě dlouhý vlas… “ Co by ne, ať se snobi třeba vzteknou! Nicméně, v tom překvapení nad ministerským Kabátem zanikla krása použitého slova „kreativita“, které většinou krasoduchům vypadne ze stejného rukávu jako populární „kumštýř“ nebo rovnou Jandákovo „kumštovno“, případně „geniální tvůrce“ jakož i „pan herec od Pánaboha“. Uměníčko, umění, nad to není.

Nuže, událostí týdne je pro Vizinoviny tato výstava v pražském NTK, otevřená v pondělí. Proto, že vedle umělců tu vystavují nadšení amatéři a kutilové. Proto, že je aktivistická a vůbec to nezastírá. K tématu dvě písničky, ve kterých hraje bicykl hlavní roli. Nejprve Queen s fenomenálním Freddiem. Dále pak video oblíbené a dávno rozpadlé kapely Vizinovin. Už proto, že ani za velké peníze nehodlá strašit svoje vlastní fanoušky tím, že by se znovu dala (kvůli těm penězům) dohromady.

Vynikající Freddie Mercury přivádí Vizinoviny k tématu, jemuž se tento týden věnovaly na jiném místě: K objeviteli léku proti viru HIV, letos pětasedmdesátiletému Antonínu Holému. Lék, který by Mercurymu dnes umožnil svou nemoc přežít, bohužel přišel na trh až deset let po zpěvákově smrti na AIDS v roce 1991. Jeden z Holého spolupracovníků upozornil Vizinoviny, že o úspěchu vědce vždy rozhoduje taky charakter a soudnost.  Zde příklad, oblíbená zpívající vědkyně, dlouholetá favoritka Vizinovin.

Nakonec dva malé kulturní tipy. Jeden velký a jeden malý, ale to záleží, odkud se na ně podíváte. V Praze je nově k vidění výstava o téhle kapele.

V době své slávy byla pro Vizinoviny přinejmenším podezřelá, spíše ale nesnesitelná. Bílý klavír, šťastné a optimistické úsměvy dvou ideálních, spokojených párečků… atributy slizkosti. Dnes jim Vizinoviny skládají pochvalu za fantastické melodie i pocit smutku kdesi vespod těch dokonale působících písniček.

Druhý, „malý“ tip je lokální, omluvte prosím zvýšenou dávku pragocentrismu, kterému se Vizinoviny jindy suverénně vyhýbají. Tahle zajímavá trojice totiž vystoupí 11. května v podobně malém prostoru jako v tomhle klipu. Tuším, že by to mohlo být dobré.