Anifilm ocenil Švankmajerův Život

Třeboň – Na Mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm v Třeboni zabodoval Jan Švankmajer, ale také pohádka Fimfárum. Zatímco tvůrci tohoto filmu si odnesli hlavní cenu v kategorii celovečerních filmů pro děti, Švankmajer získal hlavní cenu za film pro dospělé, navíc spolu s Jaromírem Kallistou obdržel také Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu.

Snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život uspěl v soutěži celovečerních filmů pro dospělé. Anifilm letos nabídl Švankmajerovu retrospektivu, součástí doprovodného programu byla i výstava koláží ke jeho filmu. 

Fimfárum režisérů Kristiny Dufkové, Vlasty Pospíšilové a Davida Súkupa pak zabodoval u poroty v kategorii celovečerních filmů pro děti.   

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Hlavní cenu v Mezinárodní soutěži krátkých filmů získal snímek Potápěči v dešti Priita a Olgy Pärnových z Estonska. Do zlínské filmové školy putuje cena za nejlepší film v Česko-slovenské soutěži studentských filmů, a to za snímek Věnováno tmě režisérky Soni Jelínkové. „Obě poroty se na oceněných filmech jednoznačně shodly,“ řekl programový ředitel festivalu Petr Slavík. 

Slavík také poznamenal, že ve filmech se stále uplatňují všechny animační techniky. „Trend před zhruba osmi lety, kdy si všichni chtěli vyzkoušet 3D, už neplatí. Prvotní nadšení opadá a je vidět mnoho krásných filmů dělaných klasickými animačními technologiemi, byť při nich byly používány počítače,“ řekl.

Vydáno pod