Den Evropy stojí za oslavu

Praha – Dnešní den proběhnou v různých evropských zemích oslavy Dne Evropy. I v Praze a Ostravě mohou lidé tento den oslavit návštěvou některých z mnoha kulturních programů. 9. května 1950 představil politik Robert Schuman svůj návrh na vytvoření organizované Evropy jako nezbytné podmínky pro udržení mírových vztahů. Tento návrh, známý pod názvem „Schumanova deklarace“, se považuje za počátek budování toho, čemu se dnes říká Evropská unie. Den Evropy se stal jedním z evropských symbolů, které spolu s vlajkou, hymnou, mottem a jednotnou měnou (eurem), tvoří identifikační znaky politického subjektu – Evropské unie.

Den Evropy představuje příležitost pro aktivity a oslavy, které Evropu přibližují k jejím občanům a sbližují národy Unie. Smyslem akcí je zábavnou formou přiblížit Evropu a vybrané členské země EU občanům, seznámit je s životem v ostatních členských zemích EU atd. Festival se prezentuje jako multikulturní.

„Festival není jen hudební, ale například na Staroměstském náměstí jsou připraveny stany, ve kterých se bude prezentovat 18 ambasád. Budou tam ochutnávky národních specialit. Dále návštěvníci uvidí dětské divadlo a jiné kulturní aktivity. Podobně vypadá program i v Ostravě. Mottem letošního ročníku je dobrovolnictví,“ informoval organizátor festivalu Petr Vídeňský.

Ze staroměstského náměstí informuje Lenka Drmotová (zdroj: ČT24)

Staroměstské náměstí Praha - od 13:00 spolu s DJs vystoupí od 16 hod. skupina Endy Moon/4 PM Band (pop soul), v 19 hod. Vám zahrají Lenka Dusilová&Dorota Barová ze skupiny Tara Fuki, ve 20:45 se představí skupina N.O.H.A. (Noise of Human Art). Pro malé návštěvníky je od 14. hod. připraveno divadelní představení Pidivadla: Kocourek Modroočko. Navštivte i informační stánky Evropského parlamentu - Informační kanceláře, Zastoupení Evropské komise, několika ambasád, hnutí a dalších. Celým programem provází Petr NASTY Cerha. Vstup zdarma.

Na Kuřím rynku (Jiráskově náměstí) Ostrava - od 09:00 se v Minikině promítal vítěz Ceny Evropského parlamentu Lux Prize film Cizinka/Die Fremde. Během odpoledne a večera vystoupí od 16:00 skupina Showstation, od 17:30 skupina Memphis, od 19:00 Visegrad Blues Band a Peter Lipa, od 20:45 Ashley Slater&Tereza Černochová (exFreak Power). Odpoledne ve 14:15 vystoupí Dětský soubor Heleny Salichové. Po celou dobu Vám budou k dispozici informační stánky Evropského parlamentu - Informační kanceláře, Zastoupení Evropské komise či Europe Direct. Připraveno je také pouliční divadlo, balónky a výstavy. Celým programem provází Petr Polák. Vstup zdarma.