Recenze: Rychle a zběsile 5

„Nejvíce se o sobě dozvíš, když ti jde o kejhák!“ Šanci máš, když zapomeneš na brzdový pedál, plyn zašlápneš do podlahy, obouruč se prostřílíš přesilovkou, sem tam někomu ukopneš hlavu, aby si měl co odnést v síťovce, a celou dobu ti budou z mordy ukapávat cynické hlášky. Potom tě možná přibere na fušku stará parta Vina Diesela. A teprve s ní poznáš, co jsi zač! Tušili jsme (a někteří se i nedočkavě těšili), že se vrátí. A jsou tu zpátky, zdá se, že ještě rychlejší a ještě zběsilejší, než byli naposled. Přiřítili se s ječivým kvílením protáčených pneumatik rvoucích asfalt, řevem vytuněných motorů, v odéru superoktanových zplodin, záblescích výstřelů, tvrdých úderů do měkkých částí těla, ale i s téměř rodinnou atmosférou divoké party, která ctí pravidla a bere téměř výhradně jen bohatým (což má spíše pragmatický nežli sociální kontext, neboť koneckonců co si taky vzít na chudákovi).

Všechno začalo před deseti lety

Premiérově akcelerovali Rychlí a zběsilí na filmovém plátně v roce 2001 v režii Roba Cohena, kdy se v L. A. poprvé střetl král nelegálních pouličních závodů, unikátní koncetrace adrenalinu a testosteronu Dominic Toretto, se sympatickým poldou Paulem Walkerem, který už tehdy projevoval náklonnost k jeho sestře i vzrušujícímu pohybu po šikmé ploše (což, jak se ukáže, mu naštěstí zůstalo zachováno). Ve „dvojce“ si automobiloví borci odskočili na adrenalinové závody do Miami, v „trojce“ předvedli (pro ty, co neví, co je to řízený přetáčivý smyk) vysokou školu driftingu v japonských šikanách a ve „čtyřce“ si to užívali na americko-mexické hranici tak výživně, že to pro Doma nakonec skončilo pětadvaceti lety natvrdo. Dát takového borce na čtvrt století k ledu ale nemůže vyjít, zvlášť když se za vězeňským autobusem na obzoru vyhoupne letka spřátelených černých sporťáků…

„Neserte se mi do cesty“

je jeden z prvních výroků, kterým se vám představí nová těžkotonážní figura série, monumentální federální agent Luke Hobbs (nasazený na Domovu stopu), na jehož zátylku byste mohli prostřít pro pětičlennou rodinu. A mimoděk tak formuluje ústřední lakonickou hlášku, která vystihuje základní pocit většiny těch, kteří si to tu mezi sebou budou rozdávat.

Místo setkání – brazilské Rio. Cíl – přestat už pořád zdrhat, neboť v útěku není svoboda, a štípnout sto mega největšímu místnímu hajzlovi Reyesovi, který to tu šéfuje, má prsty v každé levárně a je bekovaný zkorumpovanými policajty. A také setřást ze závěsu Hobbsovy tvrdé hochy, což předpokládá nějakým zázrakem naporcovat jejich šéfa a pro jistotu ho v konzervách po kouskách poslat zpátky na základnu. Pak už stačí jen naskákat do rychlých bouráků, vypařit se z hledáčku federálů a užívat si to na nějaké zastrčené pláži v Karibiku.

Na jedny Domovy tlapy je toho už trochu moc (a to si k tomu znovu přibral i produkci „pětky“), a tak je třeba povolat starý tým a naučit ho novým trikům.

Režisér předešlých dvou epizod Justin Lin dostal důvěru i potřetí, neboť prokázal, že mu akční drive rozhodně není cizí – a odměnil se tím (co se zas tak často nestává), že „pětka“ se může směle měřit s „jedničkou“ či spíše tvoří aktuální…

Vrchol celé série

Jejím základem je téměř permanentní nadupaná akce, která nekompromisně akceleruje hned úvodním přepadením vězeňského autobusu, pokračuje neuvěřitelně zmáknutou, zběsilou loupeží aut z jedoucího vlaku, pokračuje střílečkami a honičkami v uličkách Ria, nezadržitelně směřující k tomu, že Hobbs alias Rock si dají s Domem chlapácky po hubě a vrcholící pouliční, demoliční rallye s tunovým sejfem v závěsu. V krátkých time-outech je sice nutné přežít stupidní plkání o tátovi, který po nedělní mši vždycky griloval a potom pomáhal malé Mie s úkoly, jehož stopáž je ale rafinovaně vypočítána tak, že si sotva stačíte loknout coly, nasypat do sebe hrst popcornu, a už znovu zíráte, jak se roztáčí další akční kolo.

Z triviálního a v zásadě nedomrlého scénáře vycedil Lin maximum možného a „pětka“ tak rozjela mnohem vrstevnatější akční nářez, kde se jen neakceleruje a netočí volantem, pronásleduje se i po svých a není důležité, komu lépe šlape turbo, ale kdo nejlépe vykoumá, jak dostat Reyesův sejf do vlastní garáže. A rozhodně jí tohle posunuté aranžmá sluší.

Rodina se rozrostla

A to je dobře! Perfektně totiž vyšel záměr dát staré páky v čele s Vinem Diselem a Paulem Walkerem zase dohromady a kromě standardního záporáka Reyese proti nim souběžně postavit borce parametrů Dwaynea Johnsona (který kvůli téhle roli nabral dalších patnáct kilo tuhé svaloviny – a že jí už předtím měl na rozdávání). Gigantická nakládačka, kterou si Vin a Dwayn nadělí, se údajně točila týden, a je vymazlená do posledního detailního nákopu na solar, který by zabil koně. Takže i v nekompromisním federálovi Dwaynovi vzbudí dosud nepoznaný pocit, že svět zločinu nemusí být nutně černobílý a že se v něm dá najít řízek, který je nejen schopen mu naložit, ale také ho popadnout za tlapu, a je-li třeba, odtáhnout ho do bezpečí.

Jako bonus si přičtěte autentickou kulisu Ria, Linovo gradované, režijní tempařské zvládnutí žánru a přesnou práci s figurami, které vesměs nenabízejí víc než ránu pěstí do čenichu. A nepochybně i špásování v závěrečných titulcích, které naznačuje, že „šestka“ na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat (neboť klasické „v nejlepším přestat“ rozhodně neplatí pro filmovou produkci, která na tomhle spektáklu určitě neprodělá).

Poselství (lze-li to takto nazvat), které nám téměř nonstop Rychlí a zběsilí 5 zanechávají, je srozumitelné a přímočaré jako jeho protagonisté: Žijeme jen jednou, tak nakopni káru, hoď do ní holku, pošli všechny do háje - a ukaž, co v tobě je! Ruku na srdce, koho tohle někdy nenapadlo…

P.S.: Není na škodu připomenout si závěrečnou anonci po titulcích, která upozorňuje silniční úchyly, že motoristické scény z tohoto filmu jsou nebezpečné, prováděli je zkušení kaskadéři na uzavřených okruzích a pokoušet se je napodobovat se zásadně nedoporučuje!

FAST AND FURIOUS 5. USA 2011, 130 min., české titulky, od 12 let. Režie: Justin Lin. Scénář: Chris Morgan, Gary Scott Thompson. Kamera: Stephen F. Windon. Hudba: Brian Tyler. Hrají: Vin Diesel (Dominic Toretto), Paul Walker (Brian O´Conner), Dwayne Johnson (Luke Hobbs), Jordana Brewsterová, (Mia Torettová), Tyrese Gibson (Roman Pearce), Elsa Pataky (Elena), Joaquim de Almeida (Reyes). V kinech od 5. května.

…a jedeme dál!

Po páté, ale zdá se, že nikoli naposled, se Rychlí a zběsilí vřítili na filmové plátno. Tady je dosavadní itinerář jejich spanilých jízd. 

RYCHLE A ZBĚSILE
(USA 2001, režie: Rob Cohen; hrají: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguezová)
Policajt Brian se infiltruje do party krále nelegálních pouličních závodů v L. A. Dominica Toretta, odhalí jeho nelegální „vedlejšáky“, zamiluje se do jeho sestry a v závěru dá poprvé najevo, že by mu šikmá plocha s Domovou rodinou nemusela být cizí.

RYCHLE A ZBĚSILE 2
(USA 2003, režie: John Singleton; hrají: Paul Walker, Tyrese Gibbon, Eva Mendesová)
Supersilné káry si to budou tentokrát rozdávat v Miami, kde má Brian šanci napravit své předchozí selhání. Jeho terčem je byznysmen, který pere peníze pro zločinecký kartel a miluje adrenalinové automobilové závody, kde je Brian jako doma.

RYCHLE A ZBĚSILE: TOKIJSKÁ JÍZDA
(USA 2006, režie: Justin Lin; hrají: Lucas Black, Sung Kang, Vin Diesel)
Když se Sean musí uklidit k příbuzným do Japonska, stýská se mu nejvíce po nelegálních automobilových závodech. Ale pak se dostane do místního světa drsných drifterů, pro které je základním životním pohybem šílený smyk, a čeká ho souboj s místním favoritem jakuzy.

RYCHLÍ A ZBĚSILÍ
(USA 2009, režie: Justin Lin; hrají: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewsterová)
Po letech se Dom vrací do L. A. pomstít smrt své milenky Letty. Setkává se tu s kámošem Brianem a rozdají si to s drogovým bossem Bragou, jehož náhončí zrovna verbují pouliční závodníky jako kurýry pro jeho zločinecký kartel.

RYCHLE A ZBĚSILE 5
(USA 2011; režie: Justin Lin; hrají: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson)
V Riu se sešla téměř celá stará Domova parta, která chce vybrat sejf místního šéfa podsvětí Reyese. Proti nim stojí nejen jeho organizace a místní zkorumpovaní policajti, ale i federální superagent Luke Hobbs, který chce dostat Doma zpátky do lochu.

RYCHLE A ZBĚSILE 6 (?)
Signály jsou téměř jednoznačné, Universal se tváří vstřícně. Jak by také ne, když prozatím zinkasované čtyři jízdy vydělaly víc než miliardu (což je zhruba pětinásobek vloženého), „pětka“ vypadá divácky slibně – a scenárista Chris Morgan má už v šuplíku připravené další dva napsané díly.

  • Tyrese Gibson ve filmu Rychle a zběsile 5 zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253356.jpg
  • Rychle a zběsile 5 zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253357.jpg
  • Rychle a zběsile 5 zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253363.jpg
  • Tyrese Gibson a Vin Diesel ve filmu Rychle a zběsile 5 zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253358.jpg
  • Sung Kang ve filmu Rychle a zběsile 5 zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253360.jpg
  • Rychle a zběsile zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253346.jpg
  • Rychle a zběsile: Tokijská jízda zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253348.jpg
  • Rychle a zběsile 5 zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2534/253362.jpg
Vydáno pod