Sedm obrazů da Vinciho v jedné galerii

Londýn - Londýnské Národní galerii se podařilo získat polovinu ze čtrnácti dochovaných maleb Leonadra Da Vinciho. V listopadu je představí na výstavě nazvané Leonardo da Vinci: malíř na milánském dvoře. Některé z obrazů tohoto budou v Británii vystaveny poprvé; neznámější dílo Mona Lisa zřejmě bude chybět. Expozice se totiž zaměří především na 80. a 90. léta 15. století, kdy byl Leonardo dvorním malířem milánského vévody Lodovika Sforzy. Bude zahrnovat také na padesát Leonardových kreseb a obrazy některých jeho spolupracovníků. Vedení galerie připomnělo, že Leonardo da Vinci (1452 až 1519) měl v letech, kdy byl placen na milánském dvoře, „uměleckou svobodu a mohl hledat nové cesty, jak vnímat a zachycovat přírodu, a zaměřoval se přitom hlavně na lidskou anatomii, duši a emoce“.

V tomto období namaloval svůj jediný portrét muže (Portrét hudebníka). Kurátoři výstavy také vyzdvihují zejména Dámu s hranostajem jako „zřejmě jeho největší mistrovské dílo tohoto období“. „Portrét Cecilie Galleraniové namalovaný v letech 1488 až 1490 je považován za první skutečně moderní portrét,“ uvedla galerie.

Na výstavu získala z Louvru olej La Belle Ferronniere (Portrét dámy), z Vatikánu obraz Sv. Jeroným, z Krakova už zmíněnou Dámu s hranostajem, z petrohradské Ermitáže Madonu s dítětem a z milánské Pinacoteca Ambrosiana Portrét hudebníka. Národní galerie kromě toho vlastní nedávno zrestaurovanou Madonu ve skalách. Spekulace o tom, že by mohla být zapůjčena i Mona Lisa, se nepotvrdily.

Odborníci dnes připisují Leonardovi autorství pouze 14 dochovaných obrazů, v některých případech navíc jen částečné. Většina z těchto obrazů jen zřídka opouští domovské galerie.

Kromě maleb bude na výstavu zapůjčena dobová kopie Poslední večeře, kterou v poměru jedna k jedné brzy po dokončení originálu namaloval Leonardův žák Giampietrino. Výstava nabídne i celkem 50 Leonardových kreseb, z toho 33 bude ze sbírek britské královny.

Výstava začne 9. listopadu a potrvá do 5. února 2012. Již od úterý je ale možné si předem rezervovat vstupenky. Národní galerie se totiž rozhodla, že omezí počet návštěvníků ve snaze předejít návalům ve výstavních sálech. Zatím divácky nejúspěšnější akcí londýnské Národní galerie byla v roce 2006 retrospektiva Diega Velázqueze, na kterou přišlo přes 300 tisíc lidí.

  • Leonardo da Vinci / La Belle Ferronniere (Portrét dámy) (autor: RMN / Franck Raux ) autor: RMN / Franck Raux , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253477.jpg
  • Leonardo da Vinci / Portrét hudebníka (autor: Veneranda Biblioteca Ambrosiana - Milano / De Agostini Picture Library) autor: Veneranda Biblioteca Ambrosiana - Milano / De Ago, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253476.jpg
  • Leonardo da Vinci / Madona s dítětem (autor: The State Hermitage Museum, St Petersburg. Photo by Vladimir Terebenin, Leonard Kheifets, Yuri Molodkovets) autor: The State Hermitage Museum, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253480.jpg