TimINg: koncert pro sto metronomů

Praha – Společný projekt Orchestru Berg, taneční skupiny Dekka Dancers a Baletu Národního divadla nazvaný TimINg chce ukázat, jak plyne čas. Koncert pro osm tanečníků a orchestr je jednak sondou do nitra budovy Nové scény, ale také do vnitřního světa jednotlivých tanečníků. A to s orchestrem Berg přímo na jevišti, kdy čas odpočítává sto metronomů a jedna minuta se může jevit jako věčnost. Výchozím impulsem pro vznik projektu se staly skladby Poème symphonique pro sto metronomů a Ramifications György Ligetiho, Koncert pro klarinet a orchestr Aarona Coplanda a Dances Louise Andriessena.

Koncert pro osm tanečníků a orchestr začíná zvukem sta metronomů, které udávají tempo přímo na jevišti. „Metronom je symbol hudebníků, symbol času, takže takový timing hned od začátku,“ vysvětluje dirigent Orchestru Berg Peter Vrábel. Představení je nejen propojením hudby a pohybu, ale také několika hudebních stylů. Tentokrát vznikla jejich unikátní kolekce, některé metronomy zapůjčily i známé osobnosti jako Soňa Červená, Miroslav Táborský nebo Ondřej Havelka.

Dramaturg Lukáš Trpišovský

„Samotný název timINg asociuje hru s časem a načasováním. Vyvstává otázka: jakou rychlostí pro člověka plyne čas? Spojením prostoru Nové scény a vnitřního prostoru jednotlivých tanečníků se zrodila cesta - putování časoprostorem, kdy se Nová scéna jeví jako labyrint, ve kterém se člověk ztrácí.“

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Tanečníci se pohybují především v zákulisí, kde je snímají kamery, které pak celou choreografii přenášejí na scénu prostřednictvím plazmových obrazovek. „My se dostaneme do podzemí, tato budova má pět pater pod zem, takže to tady celé prolezeme a možná se dostaneme i do nějakého svého nitra,“ říká choreograf Dekka Dancers Tomáš Rychetský.

Hra s reálným a virtuálním časem nakonec graduje do překvapivé pointy, kterou však tvůrci prozradí až ve správnou chvíli. Představení se budou konat třikrát, a to 9., 10. a 11. května ve 20:00 hodin. Se vstupenkou na představení se lidé budou moct zúčastnit také komentované prohlídky budovy Nové scény. Dozví se více o architektonických zajímavostech stavby a o tvorbě architekta Karla Pragera. Prohlídky se uskuteční v dny představení vždy od 18:45 a 19:15. Je nutné se na ně předem registrovat.