Kandidáti na šéfa NG zbyli dva: Rösel a Fajt

Praha - Ministr kultury Jiří Besser oznámí jméno nového generálního ředitele Národní galerie v pondělí 16. května. Ještě předtím se v pátek setká se dvěma kandidáty Vladimírem Röselem a Jiřím Fajtem, kteří byli zároveň nejvýše hodnoceni výběrovou komisí. Po dnešních osobních pohovorech s kandidáty vyřadil z dalšího výběru ředitele Moravské galerie v Brně Marka Pokorného.

„Výběr jsem zúžil o Marka Pokorného, kterého si jako ředitele Moravské galerie v Brně nesmírně vážím, ale u výběrové komise nezabodoval tolik, kolik možná i sám očekával,“ uvedl po rozhovorech ministr na webových stránkách ministerstva. „Já jsem rád, že to při osobním jednání nebral tragicky a že bude pokračovat v práci pro Moravskou galerii,“ dodal.

ministr Jiří Besser:

„Skutečně ještě nejsem pevně rozhodnutý, a než řeknu konečný verdikt, chci být vnitřně o svém kroku přesvědčený.“

Ekonom Vladimír Rösel, jehož do čela instituce doporučila výběrová komise, Marek Pokorný z Moravské galerie a historik umění Jiří Fajt dnes s Besserem jednali v tomto pořadí každý přibližně hodinu a půl. Se dvěma kandidáty, kteří byli zároveň nejvýše hodnoceni výběrovou komisí, bude ministr kultury jednat znovu v pátek 13. května. Vladimír Rösel a Jiří Fajt mají na schůzku přijít s dvěma nejbližšími spolupracovníky, s nimiž by chtěli realizovat své vize v Národní galerii.

S rozhovory začal Besser po té, co se seznámil s rozhodnutím výběrové komise, která na post ředitele NG doporučila Rösela. Z původních čtyř uchazečů se už nesetkal s bývalým poradcem exprimátora Prahy Pavla Béma Michaila Odarčenka, který byl výběrovou komisí vyhodnocen jako nejslabší kandidát. Nový generální ředitel NG by měl být jmenován k 1. červnu. Dosavadní šéf instituce Milan Knížák ve funkci setrvá zřejmě až do konce srpna.

Kandidát na šéfa NG Marek Pokorný na ministerstvu kultury
Zdroj: ČT24/Ministerstvo kultury