Ortenovu cenu si zasloužili Vyhnanci

Praha - Spisovatelka Františka Jirousová, dcera Ivana Magora Jirouse, získala Cenu Jiřího Ortena 2011. Pětičlenná porota na jejím románu Vyhnanci, který je generační a duchovní výpovědí mladých, ocenila především duchovní rozsah. „Román je nejen čtivý, ale také hluboký, reflektuje současný svět. Neváhám knihu označit za velký křesťanský román,“ uvedla členka poroty, nakladatelka a spisovatelka Markéta Hejkalová při vyhlášení laureáta ocenění na veletrhu Svět knihy.

Na Ortenovu cenu 2011 byla nominována ještě dvě díla: dětská knížka Zuzany Frantové Vikingská princezna a ironické fiktivní dílo Jana Balvína Mácha: Deníky. Turistický průvodce. Ocenění se udílí autorovi, jemuž v době vydání prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce nebylo více než třicet let. Součástí ceny, jež se udělovala letos po čtyřiadvacáté, je šek na 50 tisíc korun.

V pětičlenné porotě vedle Markéty Hejkalové zasedla také spisovatelka Petra Hůlová, vedoucí katedry bohemistiky FF UP v Olomouci Tomáš Kubíček a překladatel a redaktor časopisu Tvar Michal Škrabal. Porotě předsedal vedoucí kulturní rubriky Lidových novin Jiří Peňás. Letošního vítěze vybírali z celkem dvaceti přihlášených děl.

Vyhlášení výsledků předcházelo veřejné čtení úryvků ze všech tří nominovaných knih. S prezentací své knihy Jirousová příliš spokojena nebyla. „Myslím, že vybrali celkem nezajímavou část. Když jsem tak poslouchala pasáže ze zbylých dvou knih, říkala jsem si, že nejspíš nevyhraju,“ prozradila Jirousová.

Kniha Vyhnanci vypraví o setkání tří mladých lidí, kteří se ve svých životech potýkají s hledáním víry nebo se musí vyrovnat se svou sexuální orientací. "Nechtěla bych, aby můj román byl brán jako ryze duchovní dílo. Víra je v něm důležitá, ale čtenář s ní není konfrontován přímo a na každé stránce," upozornila Jirousová.

FRANTIŠKA JIROUSOVÁ (* 22. 3. 1980). V roce 2000 získala 2. cenu v soutěži nepublikovaných spisovatelů Knižního klubu za knihu Velmi vzdálený oheň, která byla v témže roce vydána. Se spisovatelkou Janou Bauerovou založila v roce 2004 literární skupinu Katolická dekadence, která zatím funguje jako internetová komunita lidí se spřízněnými názory.

Loňským laureátem Ortenovy ceny byl Jan Těsnohlídek ml. V předchozích letech prestižní ocenění převzali například Michal Viewegh, Jaroslav Rudiš nebo Petra Hůlová. Cena se udílí prozaickému nebo básnickému autorovi, kterému v době vydání díla není více než třicet let.