Pražské jaro začalo v srdečné atmosféře

Praha - Neutuchající potlesk a ovace vestoje zakončily zahajovací koncert 66. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro ve zcela zaplněné Smetanově síni Obecního domu. Symfonický orchestr Pražské konzervatoře s dirigentem Jiřím Bělohlávkem na něm provedl cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. Erbovní skladba Pražského jara, která provází jeho úvod již po desetiletí, zazní na festivalu i 13. května.Zahajovací koncert mohli v přímém přenosu sledovat diváci České televize, která také hudební událost zaznamenala. Záznam je k dispozici i v tomto článku.

„Je škoda, že se akce podobného typu koná v Praze jen jednou za dvě stě let,“ okomentoval zahájení hudební publicista Jindřich Bálek, který si zahajovací koncert poslechl přímo ve Smetanově síni. Společné vystoupení Jiřího Bělohlávka a Pražské konzervatoře označil za mimořádné, především srdečnou atmosférou.

„Bylo znát, že jak dirigent, tak hráči neponechali celý rok příprav nic náhodě. Jiří Bělohlávek je i velmi pečlivý učitel, byl to nejen výjimečný umělecký počin, ale i zcela výjimečný počin pedagogický. Koncert měl mimořádně srdečnou atmosféru, zároveň bylo poznat, že jde o precizní a profesionální nastudování. Navíc to, že orchestr měl 130 členů, tedy o padesát, o šedesát víc, než mívá obvykle, dalo zvuku zvláštní majestát,“ podělil se o zážitek ze Smetanovy síně Bálek.

Vystoupením orchestru tvořeného mladými posluchači konzervatoře nebo jejími absolventy vyvrcholil tříletý cyklus oslav 200. výročí Pražské konzervatoře. Zahajovací koncert předznamenaly před Obecním domem fanfáry, které se rozezněly po celém náměstí Republiky. Na úvod pak Symfonický orchestr Pražské konzervatoře zahrál státní hymnu.

Kromě hlavy státu Václava Klause s manželkou a vnoučaty zasedly dnes v sále také osobnosti pražské kulturní a politické scény, mimo jiné primátor Bohuslav Svoboda, ředitel Dvořákovy Prahy Vladimír Darjanin nebo hudebník Jiří Stivín. Nechybělo ani tradiční japonské publikum. 

Letošní ročník Pražského jara nabídne 43 koncertů a sedm operních představení. Závěrečný koncert, na němž zazní Mahlerova Šestá symfonie v nastudování Berlínské filharmonie s šéfdirigentem Simonem Rattlem, se uskuteční 4. června.