Cannes nezapomíná na utiskované

Cannes - Organizátoři filmového festivalu dávkují hvězdy po troškách. Zatímco zahájení bylo pompézní a po červeném koberci se prošla celá plejáda populárních osobností nejen z filmového světa, včerejšek byl ve znamení poměrného klidu. Soutěž započala bez zádrhelů, ale pozornost je upřena i na mimosoutěžní snímky, které někdy vyvolají větší rozruch než filmy ucházející se o Zlatou palmu. Mezi takové se řadí i novinky o pronásledování Íránců, které organizátoři do programu zařadili vskutku na poslední chvíli. Jedná se o film vězněného režiséra Jafara Panahiho Toto není film a titul Na shledanou dalšího uvězněného íránského tvůrce Mohammada Rasoulofa.

„Jafar Panahi je jeden z nejvýznamnějších íránských režisérů, je slavný také, protože vyjadřuje podporu Zelenému hnutí, opozičnímu íránskému hnutí. Ale především je celosvětově uznávaným režisérem, který získal významná ocenění prakticky na všech důležitých filmových festivalech, např. v Benátkách, v Cannes nebo v Berlíně. Mohammad Rasoulof je mladý režisér, jehož film Na shledanou je o mladé právničce, která se snaží pomoci uvězněnému člověku, zároveň se ale snaží dostat ze země. Rasoulof byl uvězněn spolu s Jafarem Panahim v jeho domě. Oba pak byli odsouzeni na 6 let,“ podal základní informace o íránských filmařích filmový kritik a novinář Omid Nikfarjam v rozhovoru pro ČT24.

Panahiho film bude mít premiéru ve čtvrtek a snímek Mohammada Rasoulofa uvidí první diváci v sobotu.

Informace L. Klímové a rozhovor s novinářem Omidem Nikfarjamem (zdroj: ČT24)

Ze snímků účastnících se hlavní soutěže se už také promítal pro první fanoušky snímek Sleeping Beauty (Spící kráska) australské režisérky Julie Leighové.  V soutěži o Zlatou palmu jsou díla předních světových režisérů, mezi nimi Pedra Almodóvara (La piel que habito - Kůže, ve které žiji), Larse von Triera (Melancholia), Akiho Kaurismäkiho (Le Havre), Nanniho Morettiho (Habemus papam - Zvolili jsme papeže) a Terrence Malicka (Strom života). Filmem Le gamin au vélo (Kluk na kole) se do hlavní soutěže znovu prosadili belgičtí bratři Jean-Pierre a Luc Dardenneové, kteří se tak mohou stát prvními, kdo získá Zlatou palmu už potřetí. Zatím se ale o žádném filmu nemluví jako o favoritovi.