Památky vypráví příběhy věcí

Praha – Prohlédnout si historickou posilovnu v hraběcí ložnici či osudové šaty Žofie Chotkové nebo být svědkem uvedení do chodu parního stroje z roku 1893 mohou návštěvníci hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. V rámci třetího ročníku Oživlých památek připravily na květen prohlídky obohacené o „příběhy věcí“. Projekt seznamuje s předměty z mobiliárních fondů, i těch běžně nevystavovaných, které jsou svým příběhem zajímavé.

Některé památky v květnu vystavují jednotlivé předměty (vybrané tipy najdete níže), některé nechají návštěvníky nahlédnout do prostor, které nebývají běžně součástí prohlídkových tras.

Prohlídku zákulisí zámeckého divadla doprovázenou vyprávěním příběhu o Valdštejnech a Svaté alianci nabízí zámek Mnichovo Hradiště (ještě 21. a 28. 5.). Hrubý Rohozec zpřístupnil zámecké dětské pokoje a obnovenou historickou posilovnu v hraběcí ložnici. Restaurován byl i Rytířský sál na zámku Lemberk. Ve Valticích si lidé mohou alespoň očima zalistovat v knihovně knížete Mořice Josefa z Liechtensteina, která bude pro veřejnost otevřena po téměř sedmdesáti letech.

Vybrané Příběhy věcí:

Konopiště - ornát ze svatebních šatů a „sarajevské“ šaty Žofie Chotkové, manželky rakouského arcivévody Františka Ferdinanda d'Este, která zemřela při atentátu v Sarajevu.

Karlštejn – výstava dokumentující proces výroby kopií české svatováclavské a říšské císařské koruny v otevřených arkádách Císařského paláce.

Zámek a klášter Sázava – vystavení faksimile Kosmovy kroniky a remešského evangeliáře.

Libochovice – výstava Cestování před sto lety; předměty z mobiliárních sbírek jsou doplněny o obrazy Jana Dungela, zachycující faunu Jižní Ameriky.

Zákupy – prohlídky osobního výtahu císaře Ferdinanda V. (15., 22. a 29. 5., vždy od 14:30).

Kunštát – příběh sádrového polychromovaného modelu kachlových kamen v podobě Johannese říšského hraběte Coudenhove-Kalergi von Ronspergheim, který obdržela darem Thecla říšská hraběnka Coudenhove-Honrichs, majitelka panství Kunštát.

Lysice – notové záznamy, které napsal Mořic Ebner Eschenbach pro svoji ženu Marii, rozenou Dubskou; návštěvníci uslyší tyto skladby zaznamenané v loňském roce v koncertní úpravě.

Hradec nad Moravicí – příběh ceremoniálního kočáru Karla Maxe Lichnovského. Kočár, který kníže nechal vyrobit v Berlíně r. 1911 u firmy Eduarda Zimmermana, je z doby jeho působení ve funkci německého velvyslance a mimořádného zplnomocněnce německého císaře Viléma II. v letech 1912-1914.

Důl Michal v Ostravě – slavnostní zprovoznění parního stroje z roku 1893. Do chodu bude uveden do 21. 5. během Ostravské muzejní noci. Pro návštěvníky je připravený příběh historie tohoto stroje.

  • Rytířský sál na zámku Lemberk zdroj: Stránky zámku Lemberk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2549/254852.jpg
  • Osobní výtah císaře Ferdinanda V. (zámek Zákupy) zdroj: Stránky zámku Zákupy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2549/254854.jpg