Hvězdou znělky karlovarského festivalu bude Jude Law

Praha – Další osobností světové kinematografie, která pokračuje v tradici být hrdinou znělky karlovarského festivalu, je britský herec Jude Law. Tuto prestižní mezinárodní přehlídku navštívil loni a převzal tam cenu prezidenta festivalu. Znělku s ním natočil režisér Ivan Zachariáš počátkem května v Londýně. Její premiéra bude 1. července při zahájení 46. ročníku MFF v Karlových Varech. Pro karlovarský festival doposud natočili znělku herci Danny De Vito, Andy Garcia, Harvey Keitel, John Malkovich a režiséři Miloš Forman, Věra Chytilová a Jiří Menzel.

Letos osmatřicetiletý Jude Law byl dvakrát nominován na Oscara - poprvé za roli dezertéra v dramatu Návrat do Cold Mountain, podruhé za výkon ve snímku Talentovaný pan Ripley, za nějž získal i britskou cenu BAFTA. Právě tento film z roku 1999 si loni sám vybral pro karlovarskou projekci. Jude Law pracoval s předními režiséry, jako jsou Steven Spielberg – film A.I. - Umělá inteligence či Sam Mendes - kriminální drama Road to Perdition. V Annaudově filmu Nepřítel před branami ztvárnil úlohu sovětského ostřelovače z bitvy u Stalingradu. Upozornil na sebe i ve filmové adaptaci divadelní hry Na dotek, jako barman v emotivním snímku Moje borůvkové noci, ve filmu Terryho Gilliama Imaginárium dr. Parnasse a nejnověji ve filmu Sherlock Holmes.

Law je ceněn i za svou divadelní práci. Za výkon v broadwayské inscenaci Indiscretions získal v polovině 90. let Theatre World Award a nominaci na cenu Tony. Nadšené ohlasy vzbudila londýnská inscenace Hamleta z roku 2009, v níž vytvořil titulní roli. Představení, které bylo pak inscenováno na Broadwayi, vyneslo Lawovi letos cenu Critics' Circle Theatre Award, dále ocenění What's On Stage.com Award a nominace na ceny Laurence Oliviera, Broadway.com a Tony. Jude Law byl vyznamenán prestižním řádem Rytíř umění a literatury Francouzské republiky. Angažuje se v řadě charitativních projektů a mírových aktivit.

Robert Downey Jr. (Holmes) a Jude Law (Watson)
Zdroj: ČT24/Warner Bros.
Vydáno pod