Belmondo dvojmo: v Cannes a na ČT

Úterní večer filmového festivalu v Cannes bude věnován Jeanu-Paulu Belmondovi, legenda francouzského filmu přijala pozvání, aby se akce osobně zúčastnila. Potkat se s Bébelem mohou od dnešního večera i diváci České televize, a to na druhém programu vždy od 20:05 v některém z pěti snímků, v nichž si tato hvězda stříbrného plátna zahrála.

Charismatický Muž z Ria, Hongkongu i Acapulca, který se při natáčení riskantních scén nedával zastupovat kaskadéry, oslavil 9. dubna osmasedmdesáté narozeniny. Zatím svůj poslední film Muž a jeho pes natočil v roce 2008. Ani jeden ze zmiňovaných snímků sice nezařadila ČT do úterního belmondovského programu, jiných pět titulů by mělo být ale dostatečnou náhradou. Belmondo se v nich představí v rolích vážných i komediálních.

Thriller Následník (17. 5.) z roku 1973 spadá do první skupiny. Belmondo si v něm zahrál neústupného muže, který zná svou sílu i cenu. Bart Cordell se vrací do Francie převzít impérium svého otce, který zahynul při letecké katastrofě. Brzy začne tušit, že pád letadla byl součástí rafinovaného spiknutí a že komplot mocných chtěl jeho otce zbavit vlivu i majetku.

Dvakrát se Belmondo představí na obrazovce v roli komisaře. Nejprve ve snímku Samotář (31. 5.), v němž hledá vraha svého přítele a také domov pro jeho syna. Protože smrt přítele nelze jen oplakat, pravý muž ji musí pomstít. Jako Dobrodruh (14. 6.) se Belmondo opět pouští do pátrání, obětí je ale tentokrát on sám. Gangsteři ho chtějí zabít, nadřízení odvolat, on se ale nechce rozhodně vzdát lacino.

Belmondův komediální talent připomene francouzsko-německá komedie Eso es, v níž slavnému herci připadla role trenéra francouzského boxerského týmu, který cestuje v roce 1936, když už se nad Evropou stahuje fašismus, na olympiádu do Berlína. Ještě dále do historie se vydá v romantické komedii Manželé z roku II – do doby francouzské revoluce. Od ní žádá Belmondo uprostřed šlechetných ideálů a zhrzených milenců jediné – rozvod.