Zámek a klíč otevírající ty nejstrašlivější dveře

Praha – O komiksech se mluví jako o médiu 21. století, někdy jsou též nazývány „devátým uměním“. Zdaleka to nejsou jen příběhy o superhrdinech nebo pohádky pro děti. Za některé sběratelské kousky jsou lidé ochotni dát i několik desítek tisíc korun. Novinkou na tomto poli je jedna z nejúspěšnějších komiksových sérií posledních tří let Zámek a klíč (Locke & Key), kterou napsal syn známého spisovatele hororů Stephena Kinga, scenárista Joe Hill.

Komiks představuje rodinu Zámkových, která se po zavraždění otce rodiny stěhuje do jeho rodiště, městečka Lovecraft. Do domu, který má zvláštní jméno – Klíčov. Sourozenci Tyler, Kinsey a Bóďa se vyrovnávají se smrtí v rodině po svém. Jejich matka utápí smutek v alkoholu. Poté co malý Bóďa objeví starý studniční domek a v něm ozvěnu, která není jen ozvěnou, dostávají věci rychlý a krutý spád. Klíčov, tajemná usedlost v Nové Anglii, má mnoho dveří, které změní každého, kdo se do nich odváží vstoupit. A kde přebývá bytost plná nenávisti a zloby, která nebude mít pokoj, dokud se jí nepodaří otevřít ty nejstrašlivější dveře ze všech.

Komiks, který nenechá vypustit mozek

Komiks Zámek a klíč (zdroj: ČT24)

„Je to velice temná fantasy s velmi zajímavými přesahy, má dobrou psychologizaci postav,“ vyzdvihuje šéfredaktor Comics Centra Václav Dort. Podle jeho slov se dá na tomto komiksu dobře charakterizovat fakt, že většina z nich není určena dětem. Zároveň to není věc, u které „můžete vypustit mozek“. Zámek a klíč je kreslený líbivým stylem, což kontrastuje s tím, co se odehrává ve scénáři. O oblíbenou sérii Zámek a klíč se zajímá i Steven Spielberg, v současnosti tak v jeho produkci vzniká stejnojmenný televizní seriál.

Autor komiksu Joe Hill (vlastním jménem Joseph Hillstrom King) je synem známého spisovatele hororů Stephena Kinga. Po svém otci zdědil velké spisovatelské nadání, které se projevilo již v jeho první sbírce povídek 20th Century Ghosts, za kterou byl nominován na několik cen. Jeho další knihy (Černá krabice, Rohy) znají i čtenáři v České republice a i u nás se jim dostalo velkého čtenářského zájmu. Hill se etabloval na poli komiksu právě sérií Zámek a klíč, kterou vytvořil spolu s chilským výtvarníkem Gabrielem Rodriguezem. První sešit vyšel v USA v roce 2008 a od té doby je pravidelně nominován na ceny Eisner Awards a British Fantasy Award.

  • Zámek a klíč podle Stevena Spielberga autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2556/255530.jpg
  • Zámek a klíč / Joe Hill zdroj: Comics Centrum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2556/255528.jpg