Zlatá palma pro Belmonda

Cannes – Legenda francouzského filmu Jean-Paul Belmondo obdržel na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo. Osmasedmdesátiletý herec, který je těžce zdravotně postižený, si došel pomocí hole pro ocenění osobně. Sál se během těchto chvil otřásal bouřlivým potleskem a pochvalnými pokřiky. „Jsem velmi dojatý touto Palmou, která ve mně vyvolává hluboké pohnutí. Chci poděkovat všem, kteří jsou tady, všechny, které znám, a všechny, které neznám. Děkuji z celého srdce,“ řekl Belmondo poté, co cenu převzal od prezidenta festivalu Gillese Jacoba. Jeho krátký projev vyvolal nové bouřlivé ovace ve stoje. „Milujeme tě, Bebeli!“ křičeli na něho fandové jeho nejznámější přezdívkou.

Umělecký ředitel festivalu Thierry Fremaux předtím vysvětlil publiku, ve kterém byli Belmondovi kolegové jako Claude Lelouche, Jean Rochefort nebo Claudia Cardinalová, že organizátorům stálo mnoho let úsilí přesvědčit Belmonda, aby si cenu přišel převzít. Po ceremonii následovalo promítání nového dokumentu o Belmondově životě, který souběžně vysílala televize France 2.

„Byl to nesmírně dojemný večer. Do poslední chvíle se nevědělo, jestli Jean-Paul Belmondo na předávání skutečně dorazí, a když potom přijel, tak to bylo velmi dojemné a silné. Potlesk nebral konce, Francouzi skutečně svého Bebela milují. Nebyl to ale úplně radosný pohled, protože Belmondo je na tom už zdravotně velice špatně, než došel na pódium, tak to trvalo dlouho. Potom, když se promítal dokumentární film věnovaný Belmondově kariéře, tak se prakticky po každé druhé scéně opět tleskalo,“ popisuje přijetí Belmonda v Cannes filmová kritička Darina Křivánková.

Darina Křivánková informuje z Cannes (zdroj: ČT24)

Cenu dostal Belmondo za oslnivý talent a úspěšnou hereckou dráhu. Belmondův rejstřík, charisma jeho osobnosti, přesnost jeho hraní, tón jeho replik a nenucenost jeho vystupování z něho podle organizátorů festivalu udělaly vedle Jeana Gabina a Michela Simona jednoho z největších francouzských herců všech dob.

Belmonda proslavily filmy jako Bláznivý Petříček, U konce s dechem, Borsalino, Muž z Ria či Muž z Acapulca, který se dnes v Cannes bude promítat na pláži pod širým nebem. V posledních několika letech má vážné zdravotní problémy – po mozkové příhodě částečně ochrnul. Přesto se ještě před třemi lety znovu objevil před kamerou ve filmu Muž a jeho pes, kde měl roli „šitou na tělo“.

Jean Paul Belmondo (uprostřed)
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori