Street for Art kultivuje pražský Jižák

Praha – Na největším panelovém sídlišti v Česku je ode dneška k vidění ideální podoba veřejného prostoru. Čtvrtý ročník festivalu Street For Art na pražském Jižním Městě tak totiž pojmenoval svoji hlavní atrakci. Místo, které si jeho návštěvníci zabydlí sami podle svých potřeb. Laciný materiál vychází z úvahy, že nápad je tu důležitější než peníze. Architekti a designéři nabídnou inspiraci ke stavbě sousedských laviček, dětských bunkrů nebo přenosných zahrádek na jednom čtverečním metru.

Základem letošního festivalu je Zóna Ideal, platforma o rozloze 30 x 30 metrů, která bude ukázkou dobře fungujícího místa pro život ve veřejném prostoru, se vším, co takový prostor má obsahovat. Během festivalu budou mít lidé možnost upravit a uspořádat mobiliář zóny dle svých potřeb. „Celá idea festivalu spočívá v tom, že je velmi jednoduché kultivovat veřejný prostor. Cílem je ukázat, jak je jednoduché udělat skvělý festival za málo peněz a na místě, které je zdánlivě ošklivé,“ vysvětluje architekt Jan Vondrák.

Prostor patřící všem a nikomu

Pražský festival Street For Art nabízí nápady, jak taková místa zútulnit a zabydlet. V minulosti tak na Jižním Městě vyrostla třeba igelitová nafukovací bublina, kde se místní mohli zastavit na sousedskou večeři. Letos je festival posazený na zelené louce mezi paneláky s pódiem stlučeným z dvanácti stovek obyčejných dřevěných palet. Pražský Jižák, kdysi symbol šedivého betonu a paneláků, je počtvrté dějištěm festivalu nabízejícího myšlenku, že veřejný prostor patří těm, kdo tu bydlí.

Festival zahájí díl mezinárodního projektu Peča Kuča Night. Architekti, designéři a grafici v něm předvádí svou práci a jejich kolegové ji komentují. I jeho tématem jsou místa patřící všem a vlastně nikomu. Festival proběhne od 19. do 28. května v Centrálním parku u metra Opatov.

Vydáno pod