Poklady starověku odhalí Slovácké muzeum

Uherské Hradiště - Na poklady starověkých civilizací Egypta a Núbie láká nejnovější výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Stovky exponátů pocházejí ze sbírek Národního muzea, mnohé z nich byly dosud v nepřístupných depozitářích. Dva největší sály Slováckého muzea plné starověku nyní představují podoby dávno mrtvých obyvatel dnešního Egypta a Súdánu i to, co obsahovala jejich výbava pro cestu na věčnost.

Na tři stovky vzácných předmětů – uměleckých skvostů i obyčejných věcí denní potřeby - původně odpočívaly v hrobech. Nakonec se různými cestami, nejčastěji darem od vědců, cestovatelů a sběratelů dostaly do depozitářů pražského Národního muzea. „Dominantou jsou tři vystavené rakve z Gamhúdu, z Dér el-Medíny a ze Západních Théb. Doplněné jsou kartonážovými maskami. Některé z nich jsou bohatě zdobené, pozlacené, malované,“ popisuje kurátor výstavy Miroslav Vaškových.

U exponátů často platí nepřímá úměra. Čím menší a nenápadnější, tím zajímavější. K vidění tak jsou například dva kousky supertrvanlivého chleba, které přečkaly tři a půl tisíce let. Návštěvníci Slováckého muzea si mohou výstavu prohlédnout až do 11. září.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)
Výstava Egypt a Núbie ve Slováckém muzeu
Zdroj: ČT24/Slovácké muzeum
Vydáno pod