Oslavenkyně Iva Janžurová na ČT

Všechno nejlepší k sedmdesátinám popřejí Ivě Janžurové kolegové, přátelé i diváci v zábavním sobotním pořadu na ČT1 od 20:00. Poté si mohou její herecké umění připomenout v lyrické filmové komedii Ene Bene, v níž si Janžurová zahrála se svou dcerou Theodorou Remundovou. Na obrazovce se jubilantka objeví ještě 25. května v televizní komedii Jestli jednou odejdu.

Obvyklé i neobvyklé dárky, vzpomínky, přání a pozdravy Ivě Janžurové předají v pořadu Všechno nejlepší (21. 5. ve 20:00 na ČT1) kolegové a přátelé: režiséři František Filip, Václav Vorlíček a Dušan Klein, herci Petr Nárožný, Miroslav Donutil, Jana Boušková, Eva Holubová, Luděk Sobota, Naďa Konvalinková, Vanda Hybnerová, Jiří Lábus, Zuzana Bydžovská, Stanislav Zindulka či Boris Hybner a další. Kromě ukázek z nepřeberného množství filmových a televizních rolí oblíbené herečky zazní v pořadu také hudební dárky Věry Špinarové nebo skupiny Kryštof a dalších. Slavnostním večerem provází Saša Rašilov.

Herečka, která mj. zazářila v takových filmových skvostech jako Svatba jako řemen, Světáci či Petrolejové lampy, je také držitelkou Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Co chytneš v žitě (1998, režie Roman Vávra, koprodukční film ČT) a za hlavní roli ve snímku Výlet (2002, režie Alice Nellis, koprodukční film ČT). Oceněna byla i za své výkony na divadelních prknech: role Winnie ve hře Šťastné dny v Národním divadle jí přinesla Cenu Alfréda Radoka i Thálii 1998.

Setkání s Ivou Janžurovou pokračuje i po skončení narozeninového pořadu, a to v lyrické komedii Ene bene (21. 5. ve 21:20 na ČT1) o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak. Ve snímku Alice Nellis z roku 2000 se Janžurová objevila v roli agilní matky, nadšené příznivkyně a členky volebního štábu jednoho z kandidátů a manželky nemocného a apatického muže (Leoš Suchařípa), který se jí natruc rozhodne volby ignorovat. Za svůj herecký výkon byla oceněna na MFF v Soči. Kromě ní se ve filmu objeví její dcera Theodora Remundová, Leoš Suchařípa, Eva Holubová nebo Vladimír Javorský.

Iva Janžurová. Ona se vyznačuje…

… tím, že je intelektuální osobnost, a přitom je současně schopná ztvárnit roli dívky, která tak říkajíc je ze samoobsluhy, a my tomu věříme. Je ochotná přistoupit na to, že se bude i v té roli jakoby sama zesměšňovat. Ženská komička, kominda, je ve světové kinematografii velice vzácná. Ona v sobě odhalila to, co je vůbec nejcennější na hereckém projevu, a to schopnost tragikomického rozkmitu. Já si myslím, že bylo ohromné štěstí, že jsme ji měli a je veliké štěstí, že ji máme, takže v tom je vlastně moje poděkování i blahopřání." /spisovatel, scenárista a muzikolog Zdeněk Mahler v pořadu Svět ČT/

Matku si Iva Janžurová zahrála i v komedii Jestli jednou odejdu (25. 5. v 11:00 na ČT2), kterou v roce 1985 natočil František Filip. Ve filmu o ženě, jež se vzbouří proti sobectví své rodiny, se mohou diváci těšit také na Vladimíra Brabce, Zuzanu Bydžovskou, Tomáše Vacka nebo Stellu Zázvorkovou.