Účastníky třetího odboje nebe přijme

Praha – Divadlo Na zábradlí ve světové premiéře uvádí hru ČESKÁ VÁLKA, kterou přímo pro DNz napsal dramatik Miroslav Bambušek. Jejím hlavním tématem jsou osudy účastníků třetího protikomunistického odboje. Děj se odehrává v padesátých letech minulého století v Československu a je inspirován osudy několika protikomunistických odbojových skupin, zlínskou Světlanou, skupinou Černý lev 777 ze Sedlčanska a Milevska, pražskou organizací Pravda vítězí, skautským hnutím, podzemní církví a skupinou bratří Mašínů.

V příběhu jedné vesnice a jedné rodiny jsou kladeny stále živé otázky – byla studená válka válka? A byl třetí odboj odboj? „Česká válka se snaží hledat odpovědi na výše vyslovené otázky. Bude se také zabývat naším pohledem a vztahem k hodnotám, za které tehdy lidé ve velkém umírali. Ústředním tématem celé hry je hledání kořenů aktivního odporu proti systému, který nás chce zotročit. Ve hře jsou situace, které se staly. Ve hře jsou osoby, které existovaly. Jde o kombinaci událostí a osob spojených s protikomunistickým odporem,“ uvedl autor Miroslav Bambušek.

Režisérem inscenace je umělecký šéf DNz David Czesany, kterého vedlo k výběru tohoto tématu několik důvodů: „Za prvé je to část naší historie, a to málo zmapované. Za druhé mě vždycky trápila otázka: 'Jak bych se v určitém vyhroceném okamžiku zachoval já?' A většina hrdinů třetího odboje se v daný okamžik zachovala tak, jak se zachovala, bez ohledu na svůj okamžitý prospěch, s nasazením vlastního pohodlí a samozřejmě života. V národě, kde není příliš hrdinných vzorů, je nutné takové situace připomínat.“

Česká válka je poslední letošní premiéra sezóny pojmenované Koho nebe přijme? – režie David Czesany, hrají: Ladislav Hampl, Igor Chmela, Jiří Ornest, Petr Čtvrtníček, Zdena Hadrbolcová, Magdalena Sidonová, Miloslav Mejzlík, Ondřej Veselý, Natália Drabiščáková, Ondřej Mataj, Ivan Lupták a další.

Premiéra 20. a 21. května, další reprízy 25. května, 7., 15. a 22. června vždy od 19:00

Producent, dramatik, divadelní a filmový režisér. Narodil se v Lounech, vyučil se zámečníkem v Mostě, pak vystudoval Střední průmyslovou školu strojní tamtéž, filozofii, francouzštinu a starověkou řečtinu na Institutu základů vzdělanosti UK. Dlouhodobě se věnuje projektům, které vnímají kulturu jako platformu protipolitické a sociální reflexe. Je autorem více než třiceti divadelních her. Za hry Písek (2002) a Porta Apostolorum (2004) obdržel druhé ceny v soutěži o nejlepší českou hru Nadace Alfréda Radoka.

Byl vedoucím a iniciátorem projektu Perzekuce.cz, který probíhal od května 2005 do května 2006 v industriálním prostoru bývalé slévárny hliníku v pražských Holešovicích. Náplní projektu byla hloubková reflexe československých dějin od konce druhé světové války (česko-německá otázka versus komunismus). Za tento projekt získal cenu Sazky a Divadelních novin v oboru alternativního divadla. Na léta 2009–2013 spoluinicioval s Ewanem McLarenem projekt „Cesty energie“ (inscenace Zdař Bůh! – Důl Michal, Ostrava; Voda – Ekotechnické muzeum, Praha; Uran – Bunkr Drnov u Slaného, Ropa – Halič).

Hledání společného tématu vzniklo z potřeby komunikace mezi jednotlivými připravovanými tituly, které se různou optikou zabývají spásou či nadějí ve smysl lidských činů a nebem jako metaforickou bránou morálního smyslu lidské existence. V rámci sezóny KOHO NEBE PŘIJME? již Divadlo Na zábradlí uvedlo inscenace Nebe nepřijímá (Joe Penhall, David Gieselmann, Falk Richter, Viliam Klimáček a David Drábek), Spací Vady (Radka Denemarková), Ambrózie (Roland Schimmelpfennig) a Orestek (Eurípidés a kolektiv).

  • Česká válka zdroj: Divadlo Na zábradlí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256586.jpg
  • Česká válka zdroj: Divadlo Na zábradlí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256585.jpg
  • Česká válka zdroj: Divadlo Na zábradlí http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2566/256588.jpg
  • Zdař Bůh! - představení v Dole Michal (režie: Ewan McLaren) autor: Jan Dvořák, zdroj: …příští vlna/next wave… http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1990/198990.jpg
Vydáno pod