Cameron vyplouvá s Titanicem. Tentokrát ve 3D

Los Angeles – Než ho v roce 2009 překonal s tržbami 2,7 miliardy dolarů Avatar, vedl Titanic žebříček nejvýnosnějších snímků v historii kinematografie; po celém světě vydělal více než 1,8 miliardy dolarů. Pod oběma oscarovými snímky je podepsán režisér James Cameron. Jeho Avatar se stal 3D hitem a diváci budou mít od 6. dubna příštího roku možnost vidět trojrozměrně i potopení slavné zaoceánské lodi.

Datum premiéry je stanoveno ke stému výročí vyplutí Titanicu na jeho první (a poslední) plavbu z anglického přístavu Southampton 10. dubna 1912. Původní Cameronův snímek s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou v hlavních rolích se začal v kinech promítat v roce 1997 a slavil úspěch u diváků i u kritiky. Byl oceněn jedenácti Oscary, včetně zlaté sošky pro nejlepší film a za nejlepší režii.

Podle Camerona je čas slávu filmu připomenout. „Existuje celá generace, která nikdy nezažila Titanic, tak jak má být viděn, tedy na velkém plátně,“ prohlásil. „A bude to Titanic, jaký jste ještě nikdy nespatřili, digitálně upravený na 4K a pečlivě převedený do 3D projekce. V nezmenšené emocionální síle a v obraze silnějším než kdy jindy. Bude to epický zážitek pro fanoušky i začátečníky.“

Obnovený Titanic ve 3D mají na svědomí společnosti Paramount Pictures a Twentieth Century Fox spolu s Cameronovou Lightstorm Entertainment.