Příběh kapitána Kidda

Londýn - Kapitán Kidd zmizel v propadlišti dějin jako jeden z nejhrůznějších pirátů srovnatelných s mořskými bandity, jako byli jednonohý Long John Silver nebo krvežíznivý Černovous z filmové ságy Piráti z Karibiku. Nyní se v Londýně koná výstava o jeho životě a zlatém věku pirátů v 17. století, která připomíná, že Kidd nebyl tak hrozný, jak se na první pohled zdálo. Výstava Piráti: Příběh kapitána Kidda bude otevřena do 30. října.

Skotský rodák byl pověšen za pirátství a zabití člena posádky na popravišti u Temže v Londýně v roce 1701. Jeho tělo bylo polito smolou a vmáčknuto do železné rakve, která se léta houpala u Tilbury, dál po řece, jako výstraha budoucím banditům. Až do své smrti ale Kidd prohlašoval, že je nevinný.

Pirát, nebo lupič?

Tvrdil, že je námořní lupič, nikoli pirát, a všechny lodě, na které útočil a raboval v Indickém oceánu, byly legitimními cíli, které schválila Koruna a jeho bohatí a mocní podporovatelé v Londýně. Námořní lupiči byli žoldáky oprávněnými králem a vládou k pronásledování obchodníků, kteří pluli pod vlajkami anglických nepřátel - tehdy to byly Francie a Španělsko.

Podle Toma Warehama, kurátora námořní historie v Muzeu Londýna v Docklands, kde se výstava koná, se expozice zaměřuje na skutečnost, že mezi námořními lupiči a piráty často nebyl příliš velký rozdíl. Zabývá se také otázkou, jestli byl Kidd určen k záchraně reputace mocné Východoindické společnosti a Koruny. „Lebka a hnáty sice nesměly vlát na stěžních lodí na Temži, ale i přesto zde bylo čas od času pár pirátů,“ uvedl Wareham. Připomněl, že často se v piráty proměnili původně spořádaní námořníci.

Začátek konce

Jako schopný a statečný námořník začal Kidd svoji kariéru v Karibiku, kde úspěšně bojoval proti Francouzům. Jeho problémy začaly, když dostal za úkol vyčistit od pirátů Indický oceán. V roce 1695 opustil Londýn na Adventure Galley, 284tonážní lodi se stopadesátičlennou posádkou a 34 děly. V roce 1696 zaútočil na konvoj britské Východoindické společnosti a byl označen za piráta.

Koruna měla obdržet deset procent z úlovku námořních lupičů, ale Kidd byl obviněn z toho, že si nechával většinu lupu. V roce 1698 získal svůj největší úlovek, loď Quedah Merchant, maurské plavidlo z Arménie s nákladem zlata, šperků, stříbra, hedvábí, koření a zbraní. Loď, kterou Kidd označil za legitimní cíl, protože plula pod francouzskou kontrolou, měla ale anglického kapitána a náklad vlastnila Indie. Její zajetí pobouřilo tehdy v Indii vládnoucí mogulskou dynastii, která pohrozila úplným uzavřením obchodních cest, což by ohrozilo postavení Východoindické společnosti. Právě to byla podle kurátorky muzea Hillary Davidsonové Kiddova zkáza.

Poklad kapitána Kidda

Výstava ukazuje dokumenty, které Kidd prohlašoval za důkazy potvrzující, že nebyl pirátem, a záhadně zmizely před tím, než byl souzen. Objevily se až v národním archivu v roce 1911. Kidd se snažil koupit si život za listinu, která měla znázorňovat místo, kde se nacházel jím ukrytý poklad. Listina je na výstavě rovněž k vidění. „Pověsti o tomto dopise se rozšířily během několika dnů a lidé se po něm začali shánět,“ řekla Davidsonová. Říká se, že místo se nachází někde mezi Kanadou a Filipínami, pokud vůbec existuje, dodala.

Poklad, který měl podle Kidda ve své době hodnotu 100 tisíc liber, dnes by to bylo asi osm až devět milionů liber (224 až 252 milionů korun), se stal inspirací pro Roberta Louise Stevensona a jeho knihu Ostrov pokladů.

„Po Stevensonovi zůstalo znamení kříže pro označení pokladu už napořád,“ uvedla Davidsonová. „Samotný nápad dovézt poklad na opuštěný ostrov, pátrat po něm podle mapy a bojovat o něj pochází přímo od kapitána Kidda,“ připomněla kurátorka.

Vydáno pod