Janáčkův máj, hudby čas

Ostrava – Na předcházející jubilejní ročník letos volně naváže festival Janáčkův máj. Opět se stane přehlídkou předních symfonických a komorních orchestrů, souborů a sólistů stejně jako platformou pro prezentaci mistrovských hudebních děl minulosti a přítomnosti. Výjimečným scénickým počinem bude uvedení operního ztvárnění dramatického osudu Milady Horákové Zítra se bude…, které vzniklo v tvůrčí dílně Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila. K celosvětově připomínanému výročí úmrtí Gustava Mahlera (1911) se festival připojí uvedením 5. symfonie v nastudování Jiřího Bělohlávka a provedení České filharmonie. Svou festivalovou premiéru bude mít například klavírista Fazil Say, jenž přednese skladby Janáčkovy, Prokofjevovy a slavné Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského.

Premiérově se na festivalu představí také německá houslistka Isabelle Faust, maďarský klavírista Gergely Bogányi a slovenská varhanice Bernadetta Šuňavská. Festival zažije rovněž některé slavné návraty. Na zahajovacím koncertu vystoupí Gerhard Oppitz, po deseti letech se vrací do Ostravy Lisztův komorní orchestr z Budapešti, chybět nebude ani Gidon Kremer, Ivan Ženatý či Guarneri trio Praha. Ke specifickým festivalovým projektům bude patřit koncert Festivalové dechové harmonie a koncert věnovaný dvěma generacím ostravských hudebních skladatelů.

Festival nabídne i operní ztvárnění osudu Milady Horákové

Zájem o koncerty letošního ročníku festivalu klasické hudby Janáčkův máj je velký. Pořadatelé hlásí šest vyprodaných koncertů z celkových 20. Zájemci už vstupenky neseženou například na zahajovací i závěrečný koncert. Velký zájem je také o divadelní zpracování soudního procesu s Miladou Horákovou, jež do Ostravy přiveze Národní divadlo Praha a v hlavní roli vystoupí operní pěvkyně Soňa Červená. Šestatřicátý ročník začíná 23. května a potrvá do 12. června.

Kromě Ostravy letos festival zavítá především na Opavsko - do Opavy, Kravař, Ludgeřovic a poprvé do Hradce nad Moravicí. Dalším premiérovým městem je Kunín na Novojičínsku. V šesti městech se tak bude konat tradiční přehlídka předních symfonických orchestrů, komorních souborů i sólistů z Česka, ale i Slovenska, Maďarska, Německa či Turecka.

  • Gerhard Oppitz zdroj: Oficiální stránky festivalu Janáčkův máj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257088.jpg
  • Zítra se bude… zdroj: Oficiální stránky festivalu Janáčkův máj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257068.jpg
  • Janáčkův máj zdroj: Oficiílní stránky festivalu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257066.jpg