Úterky na ČT patří lvům

Zapomenuté světlo, Knoflíkáři, Návrat idiota, Pupendo, Kráska v nesnázích a Václav – série šesti koprodukčních snímků České televize oceněných Českým lvem navazuje na cyklus 20 filmových sezon. Projekt nabídl první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Šest vybraných snímků z tohoto období připomene ČT vždy v úterý večer na prvním programu.

ZAPOMENUTÉ SVĚTLO (24. 5. ve 20:55). Film v roce 1996 natočil Vladimír Michálek podle scénáře, který Milena Jelinek napsala na motivy prózy katolického autora Jakuba Demla. Filmový příběh je ale zasazen na sklonek 80. let minulého století. Vesnický farář (Bolek Polívka) zápasí s pocitem vlastní zbytečnosti při setkání s chorobou jemu velmi blízké Marjánky (Veronika Žilková). Stejně bezmocný je i před socialistickým režimem, který arogantně likviduje hmotné i duchovní hodnoty. Český lev 1996: nejlepší hlavní mužský herecký výkon – Bolek Polívka, nejlepší vedlejší ženský herecký výkon – Veronika Žilková, nejlepší zvuk – Radim Hladík ml.

KNOFLÍKÁŘI (31. 5. ve 21:00). Neživíš, tak nepřepínej! Film Petra Zelenky o náhodách, zázracích a souvislostech mezi nimi. Také o plivání na vlak, špatném počasí, svržení atomové pumy, vystřelení lidského spermatu do souhvězdí Andromedy, ale i o nevěře a odpuštění. Šest dějově propojených povídek (Štěstí z Kokury, Taxikář, Civilizační návyky, Poslední slušná generace, Pitomci a Duch amerického pilota) se převážně odehrává v noci 6. srpna 1995, padesát let poté, co byla na Hirošimu svržena atomová puma. Český lev 1997: nejlepší film, nejlepší režie a nejlepší scénář – Petr Zelenka, nejlepší vedlejší mužský herecký výkon – Jiří Kodet, Cena filmových kritiků.

NÁVRAT IDIOTA (7. 6. ve 20:55). V lehce mrazivé komedii se režisér a scenárista Saša Gedeon inspiroval knížetem Myškinem z Dostojevského románu Idiot. Komorní příběh se odehrává na současném maloměstě, v období mezi Vánoci a Novým rokem, kdy se František (Pavel Liška) po letech strávených v blázinci vrací ke svým vzdáleným příbuzným, k lidem, kteří by mu měli být blízcí. Postupně se však zaplétá do jejich složitých vztahů, ocitá se v trapných, komických i dusivých situacích. Ale právě proto, že dosud nic nepoznal a nezažil, je schopen vnímat lidské vztahy ve své čistotě a opravdovosti správně. Český lev 1999: nejlepší film, nejlepší režie a nejlepší scénář – Saša Gedeon, nejlepší vedlejší ženský herecký výkon – Anna Geislerová, nejlepší hudba Vladimír Godár, Cena filmových kritiků.

PUPENDO (14. 6.). Film režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského v komediální nadsázce odkrývá banalitu každodenního života v reálném socialismu osmdesátých let, kdy nebylo lehké uskutečnit ani tak prostou touhu jako spatřit moře. Dvě rodiny přežívají dobu totality, plnou podivností a paradoxů: jedna v nemilosti režimu, druhá v urputné snaze uchovat si jeho přízeň. Český lev 2003: nejlepší vedlejší ženský herecký výkon – Vilma Cibulková, divácky nejúspěšnější český film, Cena časopisu Cinema.

KRÁSKA V NESNÁZÍCH (21. 6.). Anna Geislerová, Josef Abrhám a Roman Luknár v hlavních rolích milostného trojúhelníku. Film vypráví o věčném rozporu mezi rozumem a citem, o dvou podobách lásky, duchovní a tělesné, o možnosti přátelství mezi mužem a ženou tak, jak o ní píše ve své stejnojmenné básni Robert Graves. Tvůrci přiznávají, že jeho příběh je tak trochu „červenou knihovnou“, že základní téma je jakoby z románu pro služky. Avšak podle scenáristy Petra Jarchovského je to jen „ironické východisko“, protože životní situace filmové postavy je vážná a plyne z ní řada paradoxních situací, které jsou tragické i zábavné. Český lev 2006: nejlepší hlavní ženský herecký výkon – Anna Geislerová, nejlepší vedlejší ženský herecký výkon – Jana Brejchová, nejlepší hlavní mužský herecký výkon – Jiří Schmitzer.

VÁCLAV (28. 6.) Ivan Trojan v roli vesnického outsidera v křehkém příběhu o potřebě tolerance a schopnosti odpustit. Mentálně zaostalý Václav je vnímán jako místní šašek a nezvladatelný hlupák, maminka (Emilia Vášaryová), u které ještě ve svých čtyřiceti žije, ho ale vidí jako citlivého dobráka s klukovskou duší. Střet obou světů nevyhnutelně vede k tragédii. Režie: Jiří Vejdělek. Český lev 2007: nejlepší hlavní mužský herecký výkon – Ivan Trojan, nejlepší vedlejší mužský herecký výkon – Jan Budař.

Česká televize se za devatenáct let své existence stala trvalým partnerem české filmové tvorby, od roku 1992 se podílela na vzniku 224 snímků. Na speciálních webových stránkách naleznete jejich podrobný výčet, včetně těch, které ČT chystá v nejbližší době do kin, a těch, které jsou teprve ve fázi výroby.

  • Bolek Polívka ve filmu Zapomenuté světlo zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257400.jpg
  • Rudolf Hrušínský a Eva Holubová ve filmu Knoflíkáři zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257398.jpg
  • Aňa Geislerová, Tatiana Vilhelmová a Jiří Langmajer ve filmu Návrat idiota zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257397.jpg
  • Eva Holubová a Bolek Polívka ve filmu Pupendo zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257395.jpg
  • Aňa Geislerová ve filmu Kráska v nesnázích zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257391.jpg
  • Ivan Trojan ve filmu Václav zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2575/257403.jpg